Menu

Béarnaisesaus – Lag sausen selv!

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Béarnaisesaus

Neste gang du skal lage bearnaisesaus, lag den selv da vel.

Inspirasjon: Matprat.no

Du trenger (til 2 personer):

  • 300 g smør
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 12 dl hvitvinseddik
  • 1 stk finhakket sjalottløk
  • 12 ts grovmalt pepper
  • 3 ss vann
  • 2 ss hakket frisk estragon
  • 3 stk eggeplomme
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • eventuelt saft av 14 stk sitron
  • 1 ss hakket frisk kjørvel

Så gjør du:

  • Smelt smør i en gryte over svak varme. Klaret smør går etterhvert til topps og hvitt melkestoff synker til bunns.
  • Ta forsiktig av det klarede smøret med en øse og ha det over i en annen kasserolle.
  • Hold det varmt.
  • Ha hvitvin, eddik, sjalottløk, pepper, vann, og halvparten av mengden hakket estragon i en liten kasserolle og kok det inn til du har ca. 1/2 dl væske igjen. Dette går fort.
  • Sil væsken over i en glass- eller stålbolle.
  • Sett bollen over en kasserolle med kokende vann. Se til at bollen ikke har kontakt med vannet.
  • Ha i eggeplommer og pisk kraftig til blandingen tykner.
  • Ta kasserollen av platen og spe forsiktig med klaret smør under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert. Når alt smøret er spedd inn har du fått en tykk og fløyelsmyk saus.
  • Smak til med salt, pepper og evt. litt sitron om du ønsker mer syre.
  • Vend inn hakkede urter og server sausen med det samme.

TIPS: Sausen kan holdes varm frem til servering ved å oppbevare den i et vannbad som holder ca. 60 °C. Husk at det ikke må bli for varmt. Da sprekker den.

Béarnaisesaus passer utmerket til:

  • Stekt og grillet kjøtt
  • Svinefilet
  • Kyllingfilet
  • Laks

Legg inn en kommentar

Champagne-saus

For helt spesielle anledninger kan valg av saus avgjøre hva du skal servere. Sånn som den gangen da jeg ble sittende og bla i kokebok om sauser, skrevet av den franske kokken Michel Roux, og …

Hollandaisesaus lager du selv på 1-2-3

Hollandaise-saus er kjempegodt og det er enklere enn du tror å lage den selv. Du severer gjerne sausen til for eksempel asparges og andre dampede eller bakte grønnsaker som nykål, eller til røkt laks, grillet kamskjell, …

Eggesaus til fisk

Du trenger: Så gjør du: Passer til all type fisk: Laks, kveite, torsk etc. Har du laget for mye saus? Bruk den som en deilig restemiddag med pasta og fisk- og skalldyrrester, da vel :o) …

Bretagne kyllingsaus – Lag sausen selv!

myegodt.no ble inspirert av: LCHF-bloggen Det er som oftest unødvendig å kjøpe halvfabrikata-sauser. Selv liker jeg veldig godt Bretagne Kyllingsaus, og fant denne oppskriften på nett. Etter at du har prøvd denne, kjøper du ikke sausen …