Menu

Béarnaisesaus – Lag sausen selv!

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Béarnaisesaus

Neste gang du skal lage bearnaisesaus, lag den selv da vel.

Inspirasjon: Matprat.no

Du trenger (til 2 personer):

  • 300 g smør
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 12 dl hvitvinseddik
  • 1 stk finhakket sjalottløk
  • 12 ts grovmalt pepper
  • 3 ss vann
  • 2 ss hakket frisk estragon
  • 3 stk eggeplomme
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • eventuelt saft av 14 stk sitron
  • 1 ss hakket frisk kjørvel

Så gjør du:

  • Smelt smør i en gryte over svak varme. Klaret smør går etterhvert til topps og hvitt melkestoff synker til bunns.
  • Ta forsiktig av det klarede smøret med en øse og ha det over i en annen kasserolle.
  • Hold det varmt.
  • Ha hvitvin, eddik, sjalottløk, pepper, vann, og halvparten av mengden hakket estragon i en liten kasserolle og kok det inn til du har ca. 1/2 dl væske igjen. Dette går fort.
  • Sil væsken over i en glass- eller stålbolle.
  • Sett bollen over en kasserolle med kokende vann. Se til at bollen ikke har kontakt med vannet.
  • Ha i eggeplommer og pisk kraftig til blandingen tykner.
  • Ta kasserollen av platen og spe forsiktig med klaret smør under stadig pisking. Start med noen dråper og øk mengden etter hvert. Når alt smøret er spedd inn har du fått en tykk og fløyelsmyk saus.
  • Smak til med salt, pepper og evt. litt sitron om du ønsker mer syre.
  • Vend inn hakkede urter og server sausen med det samme.

TIPS: Sausen kan holdes varm frem til servering ved å oppbevare den i et vannbad som holder ca. 60 °C. Husk at det ikke må bli for varmt. Da sprekker den.

Béarnaisesaus passer utmerket til:

  • Stekt og grillet kjøtt
  • Svinefilet
  • Kyllingfilet
  • Laks

Legg inn en kommentar

Bretagne kyllingsaus – Lag sausen selv!

myegodt.no ble inspirert av: LCHF-bloggen Det er som oftest unødvendig å kjøpe halvfabrikata-sauser. Selv liker jeg veldig godt Bretagne Kyllingsaus, og fant denne oppskriften på nett. Etter at du har prøvd denne, kjøper du ikke sausen …

Buerre blanc

  Oppskrift og inspirasjon: Kokketeateret, Støtvig Hotel, Larkollen Du trenger: Så gjør du: TIPS! Eddik-basen kan benyttes til alle smørbaserte sauser, og passer til fisk og skalldyr. Husk at sausen blir syrlig, dette må du …