Verdenskjent fransk klassiker på menyen: Biffgryte fra Burgund, en rustikk, enkel og smakfull gryte!
Oppskrift og foto: TV 2
Kokk: Wenche Andersen
Du trenger:
- ca. 800 g benfritt storfekjøtt av høyrygg, bog eller mørbrad
- ca. 150 g bacon
- smør/olje til steking
- 2-3 fedd hvitløk
- 1 løk
- 1 1/2 ts salt
- grovmalt pepper
- 1 ss tørkede Provence urtekrydder blanding
- 1 laurbærblad
- 4 ss tomatpuré
- 3 dl rødvin
- ca. 3 dl kraft eller buljong
- 8-10 småløk
- 2 gulrøtter
- ca. 200 g sopp
- persille
Så gjør du:
- Skjær kjøttet i litt store terninger.
- Skjær bacon i biter og sprøstek i smør/olje i en vid gryte/panne med høye kanter.
- Ta opp baconet.
- Brun kjøttet i flere omganger i fettet i pannen.
- Dryss på salt og pepper, tilsett finhakket hvitløk og løk i tynne båter, tørkede urter, laurbærblad og tomatpuré.
- Hell over kraft og vin.
- Kok opp og la kjøttet trekke, ca. 50 min. under lokk.
- Rens små løk og del gulrøtter i staver.
- Ha grønnsakene over i gryta sammen med brunet sopp.
- Kok opp og la trekke uten lokk ca. 30 min.
- Smak til med salt og krydder.
- Dryss over rikelig med finhakket persille før servering.
- Server med potetmos.
Tips til potetmos:
Kok poteter og sellerirot i usaltet vann.
Hell av kokevannet.
Mos poteter og sellerirot, og spe med varm melk eller matfløte.
Smak til med litt smør, revet parmesan, salt og pepper.