Menu

Chili con carne

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Denne er virkelig god!!! Er du ikke så glad i sterk mat, dropper du chili, cayennepepper og chipotle.
Smaken er like fortreffelig, det sørger kanelen, sjokoladen og tomatpuréen for, uten at den blir «hot».
Jeg derimot, bruker litt ekstra chili… :o)

Retten er veldig enkel å lage, det eneste som kreves er tid, om du har det.

Kilde og inspirasjon: Julies matblogg
Foto: Pixabay.com

Du trenger:

  • 400 g kjøttdeig eller grytekjøtt
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 stor, gul løk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • Chipotle (krydder eller saus, alt hva du får tak i)
  • 1 ts cayennepepper (smak til med mer om du vil)
  • 1 ts kanel, malt (valgfritt)
  • 50 g mørk sjokolade, finhakket
  • 2 ts malt koriander
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske cherrytomater
  • 2-3 dl vann
  • 1 boks bønnemiks eller kidneybønner
  • 1 stor gulrot, finhakket
  • 1 rød paprika, finhakket
  • Olje til steking
  • Frisk koriander eller bladpersille om du liker det bedre.

Så gjør du:

  • Skyll bønnene godt i et dørslag og sett til side. Bruker du bønnemix, skal du ikke skylle dem, men tilsette hele boksen med sausen den ligger i.
  • Varm litt olje i en jerngryte.
  • Tilsett finhakket løk, hvitløk og chilien.
  • La det surre til det er mykt og blankt.
  • Ha i cayennepepper, malt koriander og kanel
  • La det surre kjapt – Kjenn den deilige duften
  • Tilsett kjøttdeigen og stek det til det har fått fin farge.
  • Bland alt godt
  • Tilsett chipotle, tomatpuré, hermetiske tomater og vannet.
  • La det koke opp og skru ned temperaturen og la det småputre.
  • Bryt opp sjokoladen og rør det godt ut.
  • La gryta stå og putre så lenge du har tid, jo lenger den står, jo bedre blir den. Gjerne en time eller to :o)
  • Når du har en halvtimes koking igjen, tilsetter du finhakket gulrot, paprika og bønnene – så blir det litt tyggemotstand i disse råvarene.
  • Ha i en neve finhakket koriander/bladpersille i gryten et par minutter før du serverer. Bland godt.
  • Server med frisk koriander/bladpersille på toppen!

Du kan spise chiligryta som den er, men for et mer komplett måltid kan du servere den med basmati- eller villris og kanskje litt god guacamole som du slenger sammen kjapt:

Sånn lager du ekte og sunn guacamole:

Finn frem en bolle å ha i:

  • 1 avokado: Del avocadoen i to, ta ut steinen og grav ut fruktkjøttet med en skje.
  • 1-2 ss finhakket, rød chili
  • 1 fedd hvitløk
  • ¼ lime, saften av
  • en neve finhakket koriander
  • mos alt med stavmikser – servér!

Du bør lage guacamole så tett opp til serveringen som mulig, da den fort blir brun. Når du har laget den ferdig, legger du stenen tilbake, det forhindrer misfargingen. Ta den ut før du setter herligheten på bordet.

Enjoy!

Legg inn en kommentar