Menu

Fransk lammegryte med mandelpotetstappe og ovnsbakte rotgrønnsaker

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

fransk-lammegryte

Denne deilige gryten fikk vi servert hos noen gode venner av oss. De hadde brukt lammelår, men du kan også bruke lammebog, om det skulle være lettere å få tak i.

Som tilbehør fikk vi helt nyyydelig potetstappe av mandelpoteter med smør og fløte, og herlige, ovnsbakte rotgrønnsaker i alle regnbuens farger.

Til dessert, fikk vi en slags innbakt eplekake fylt med deilige epler og vaniljekrem.

Til 4 personer trenger du:

Lammegryte:

NB! Ønsker du en kremet variant, tilsetter du 3 del fløte.

  • 600 g grytekjøtt av lam , f.eks lammelår/ lammebog
  • Nøytral olje til steking
  • 2 poser sjalottløk, hele, men skrelt
  • 2 gulrøtter, i terninger
  • 100 g sellerirot, i terninger
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts paprikapulver
  • 3 stk hvitløksfedd, i skiver
  • 5 dl buljong eller kraft av lam/okse/vilt
  • 2 dl rødvin, og eventuelt en skvett calvados
  • 1 boks hermetiske cherrytomater
  • 2 ss frisk bladpersillle
  • 2 laurbærblad
  • 2 ss frisk timian
  • Litt maizena til jevning

Mandelpotetstappe:

  • 10 stk mandelpoteter
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 0,5 dl fløte
  • 2 ss smør
  • Salt
  • Pepper

Ovnsbakte rotgrønnsaker:

  • 2 pastinakk
  • 1 rødbet
  • 1 gulbete
  • 1 polkabete (choggiabete)
  • 1 gulrot
  • 4 jordskokker
  • ½ kålrot
  • 4 hvitløksfedd, delt i to eller tre
  • ½ sitron, saften av
  • 3 ss olivenolje
  • 2 ss flytende honning
  • noen kvister timian
  • salt
  • pepper

Først lager du lammegryten klar, som skal småputre i 1,5 timer:

  1. Skrell sjalottløken.
  2. Skjær kjøtt i litt store, grove biter.
  3. Skjær gulrot og sellerirot i terninger.
  4. Skjær hvitløken i skiver.
  5. Brun kjøttet i en jerngryte i nøytral olje, tilsett løken og la den frese med til den er blank og fin.
  6. Tilsett hvitløk, paprikapulver, gulrot og sellerirot, rør godt sammen.
  7. Tilsett tomatpurè og la det hele frese i 2 minutter under omrøring.
  8. Tilsett rødvin (og evt calvados), og la dette koke nesten helt inn, tilsett kraften og la småkoke i minst 1,5 timer.
  9. Jevnes eventuelt med litt maizena, om det trengs.

Så lager du potetstappen:

  1. Skrell og skjær mandelpotetene i små stykker.
  2. Skrell og skvis hvitløksfeddene.
  3. Kok poteter og hvitløk møre, uten salt.
  4. Mos potetstappen for hånd (ikke bruk stavmixer, da blir den seig)
  5. Tilsett kremfløte, en klatt smør.
  6. Smak til med salt og sort, nykvernet pepper.
  7. Stappen kan gjerne varmes opp igjen, så lag den i god tid før gjestene kommer.

Under finner du fremgangsmåten på ovnsbakte rotgrønnsaker, som skal være ferdige samtidig som lammegryten:

Høsten grøde: Ovnsbakte rotgrønnsaker

Kirstens innbakte eplekake

Legg inn en kommentar