Menu

Gløgg-ekstrakt

Kan brukes i et glass cava, hvitvin eller rødvin. Alt etter smak

  1. Legg rosiner i et Norgesglass og hell på portvin (event. cognac) til det dekker. La trekke et par dager på kjøkkenbenken.
  2. Rist skoldede mandler på 80C til de er gyldne.
  3. Bruk en blanding av friske og tørdede krydde/urter:
  • ½ appelsin i tynne skiver
  • 2 hele kanelstenger
  • 2 laurbærblader
  • 2 stjerneanis
  • 1/2 ts hel pepper
  • 1/2 ts hel allehånde
  • 1/2 ss hele nellik
  • 1/2 ts kardemomme
  • 30 g brunt sukker
  • 2,5 dl vann

Gløggkonsentrat:
Vask appelsinen og skjær den i store biter. Ha appelsinbitene, alle krydderne, sukkker og vann i en gryte. La det koke opp, og la det småkoke under lokk i ti minutter.
Ta gryten av varmen, og la det trekke under lokk i omtrent to timer.

Julegløgg:

  • Sil gløggkonsentratet over i en ny gryte. Tilsett rødvinen, og varm forsiktig opp til 80 grader.
  • Rist mandlene kjapt i ovnen eller på en tørr panne. Avkjøles i romtemperatur.
  • Ha mandler og rosiner i flotte glass. Hell over den varme gløggen og server straks. Gjerne med hjemmebakte småkaker.

Julecava:

  • Ha et par spisskjeer gløggkonsentrat i fire til seks fine sjampanjeglass. Ha en stjerneanis i hvert glass.
  • Hell over kald cava og server med en gang.

KILDE: METTE BLOMSTERBERG I TV-SERIEN JUL HOS METTE BLOMSTERBERG   |   NRK