Menu

Helstekt kalkun med waldorfsalat, rødkål og persillepoteter

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Foto: Pixabay.com

Her er kortversjonen til perfekt stekt kalkun til nyttårsfesten:
Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middels stor kalkun på 5-6 kg.

Gni fuglen inn med salt og pepper. Gjerne også paprikapulver, det gir ytterligere fin farge på kalkunskinnet. Paprikapulveret kan du alternativt ta rett i det smeltede smøret du skal pensle fuglen med.

Beregn 500 g fugl per person og 30 minutters steketid per kilo fugl. Altså tar det 3 timer å steke en fugl på 6 kg.

NB! Pensle kalkunen hvert 20. minutt med smeltet smør. Det gir god stekeskorpe og saftig kjøtt.

Siste 10 minutter øser du over litt kraft som ligger i langpannen. 
Under, finner du veiledning steg-for-steg.
Bon Appétit og Godt Nytt År!

Du trenger:

  • 1 kalkun, ca. 5 kg (beregn ca 500 g kalkun pr person)
  • 200-250 gr smeltet smør
  • Paprikapulver
  • Salt og pepper
  • 1 sitron eller appelsin, skallet av
  • 5-6 gulrøtter, i biter
  • 2 stk persillerot, i biter
  • 4 stenger selleristang, i biter
  • 1 purreløk, i biter
  • 2 gule løk, i biter
  • 6 fedd hvitløk, hele med skall
  • 1 beger matfløte

Tilbehør:
Rødkål
og/eller rosenkål, waldorfsalat, kokte poteter, rørte tyttebær, svisker og brun saus som du lager av kraften.

Først gjør du:

  • Sett ovnen på 160 grader.
  • Smelt smøret forsiktig over lav varme.
  • Bind opp fuglen og massér salt, pepper og paprikapulver godt inn over det hele.
  • Legg fuglen i en langpanne med bena ned, og godt under seg.
  • Pensle over smeltet smør på ryggen og stek i 30 minutter.
  • Ta langpannen og fuglen ut, snu den med bena opp, og pensle godt med smeltet smør over bryst og lår og der du nå kommer til.
  • Ha litt vann i langpannen, så saften fra fuglen ikke brenner seg.
  • Legg halvparten av sitrusskallet og grønnsakene i langpannen for å få ekstra god kraft.
  • Sett fuglen inn i ovnen igjen på samme temperatur.
  • Stek så videre: Ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg, men husk at du nå allerede har brukt 30 minutter på å steke ryggen :o)
  • Pensle fuglen hvert 20. minutt med smeltet smør, for å sikre at skinnet blir sprøtt og og fuglen saftig.

Så lager du kraft:

  • I pakken med kalkunen, fikk du med hals og hjerte og kanskje noen andre godbiter.
  • Brun innvollene i stekepannen med litt smør.
  • Ha i resten av sitrusskallene og grønnsakene i en annen kasserolle med litt smør og surr dette blankt.
  • Tilsett innvollene i kasserollen og fyll opp med vann til det dekker.
  • La koke, og skum av det som trengs.
  • La koke/syde mens du steker fuglen, på lav varme.
  • Sil av kraften i en bolle og sett til side.

Så ferdigstiller du kalkunen:

  • Etter ca. 2,5 timers total steketid, bør kalkunen være ferdig, om du har en fugl på 5 kg.
  • Sjekk med en skarp kniv og skjær lett i låret. Om det renner klar kraft ut, er fuglen klar.
  • Hvis ikke, lar du den stå litt til.
  • Når fuglen er ferdig, legger du den på en fjøl og lar den hvile i minst 1 time, før du skjærer opp.
  • Mens fuglen hviler, lager du sausen.
  • Kraften som er i langpannen, siler du over til bollen med den kraften du allerede har laget.

[/checklist]

Når fuglen er ferdig, lar du den hvile minst 1 time så saften setter seg i kjøttet. Stekeskyen siler du og tilsetter sausen.
Usikker på om kalkunen er ferdig? Ta den gjerne ut litt før, når skinnet har fått fin, gylden farge. Pakk den inn i folie og et tykt håndkle og la den hvile et par timer på benken. Da unngår du at kalkunen blir tørr-stekt.

Til slutt lager du sausen:

  • Brun 3-4 ss smør, om du har noe til overs fra det smøret du smeltet til smøring av kalkunen, bruker du det.
  • Rør inn 3 ss hvetemel og la det bli brunt.
  • Tilsett kraften du har laget, litt og litt.
  • La koke i 10 minutter.
  • Smak til med salt, pepper og kanskje en fløteskvett?

Persillepoteter:

Skrell og kok poteter som vanlig. Rett før servering, hakker du litt persille, bladpersille, eller kruspersille. Det velger du selv. Ta en skje smør og bland forsiktig inn i potetkjelen, tilsett persillen og servér!

NB!
Ikke kast restene når middagen er over. Nå kan du lage fantastisk kraft av fugleskroget:

Lag kraft av kalkunrestene

Legg inn en kommentar

Waldorfsalat

Waldorfsalat er et must til nyttårskalkunen, men smaker også kjempegodt til juleskinke, påskeskinke og sommerskinke, kylling og grillet svinefilet. Det tar bare 15 minutter å lage en hjemmelaget versjon. Og det er verdt hvert minutt …

Perfekt juleribbe

Inspirasjon : Ole Martin Alfsen på godt.no Ribba legges opp/ned for at svoren skal dampes. Det gjør at svoren «popper» skikkelig. Altså vil ribba vanligvis få sprø svor av seg selv med denne tilberedingsmetoden. Skulle ikke dette …

Polets drikketips

Uansett form og farge på pastaen så smaker den mildt og snilt, og egentlig ikke så mye. Det er tilbehøret som avgjør hvilken drikke som passer best. Her får du polets drikketips til syv klassiske pastasauser. …

Slik lager du gravet kjøtt

Til graving trenger du: 500 g valgfritt kjøtt av flatbiff eller tilsvarende 40 g sukker 40 g salt 1 ts pepper Så gjør du: Rist salt, sukker og pepper sammen i en brødpose. Legg i …