Hjemmelaget, klassisk fransk løksuppe

Klassisk fransk løksuppe lager du på under 1 time. Se oppskrift her
Populært siden romertiden og historisk sett en fattigmannsrett. I dag er løksuppen en fransk klassiker, som like gjerne serveres på de fineste restauranter som til hverdags. Foto: pixabay.com

 

Klassisk fransk løksuppe på under 1 time

Denne franske klassikeren lager du på under 1 time av få, rimelige og gode råvarer. Med minimal innsats og litt tålmodighet, kan du invitere familien til et rimelig festmåltid på en mandag.
Tilsetter du litt hvitløk og en skvett rødvin, løfter du suppen til nye høyder.

Oppskriften er inspirert av Christopher Sjuve og Nyt Norge.

Visste du at…?

Løk kommer opprinnelig fra Sentral-Asia, hvor den fortsatt vokser vilt.
Allerede for 3000 år siden, dyrket kineserne løk, og i de egyptiske pyramidene er et funnet bilder av denne smaksrike og uunnværlige grønnsaken. Romerne tok løken med seg til Nord-Europa, og spanjolene tok den til Amerika.

[Kilde: Wikipedia]

Spis mere løk:

Løk er kjempesunt! Den inneholder en haug med antioksidanter, proteiner og flavonoider.

Hvorfor renner tårene når vi hakker løk?

Den inneholder dessuten cystein, som i seg selv inneholder svovel-innholdende aminosyre og er årsaken til at løk svir i øynene når løkcellene skades ved at vi kutter løken.
Cysteinet blir omdannet til en svovelholdig gass som irriterer øynene. Hjernen svarer da med å øke produksjonen i tårekjertlene, for å tynne ut gassen.

Ingredienser til klassisk, fransk løksuppe:

  • 3 gule løk
  • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss hvetemel
  • En god slump rødvin eller litt rødvinseddik (valgfritt)
  • 10 dl kylling-/hønsebuljong (eller vann + 3 stk buljongterninger)
  • Bouquet Garni av 2 laurbærblader, timian- og persillestilker
  • 100 g ost, gjerne gryere eller annen fast, hvitost
  • parmesan
  • Daggamle loffskiver, 1 skive i hver suppebolle
  • salt og pepper

Så gjør du:

  • Forvarm ovnen til 200 grader.
  • Skrell løken og del dem i to. Skjær løken i skiver. Fres den i olje i en kjele til den blir gyllen. Den kan gjerne ta godt med farge, men ikke svi seg helt.
  • Strø over 1 ss hvetemel og rør godt
  • Spe på vann, litt og litt.
  • Tilsett vinen og buljongterningene.
  • Legg i Bouquet Garni og kok i 30-40 minutter, uten lokk
  • Smak til med salt og pepper.
  • Riv osten.
  • Legg suppen i ildfaste skåler.
  • Legg i loffskivene og ha på osten.
  • Sett skålene i ovnen.
  • Settes i ovn forvarmet til 200 grader, gjerne med grillelementene på.
  • La stå til den har blitt gratinert og gyllen på toppen.

Servér umiddelbart, gjerne med ytterligere brød til, helst ferskt, og litt Røros-smør, kanskje?

ENJOY!

 

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.