Menu

Hollandaisesaus lager du selv på 1-2-3

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items
Foto: Aperitif.no

Foto: Aperitif.no

Hollandaise-saus er kjempegodt og det er enklere enn du tror å lage den selv.

Du severer gjerne sausen til for eksempel asparges og andre dampede eller bakte grønnsaker som nykål, eller til røkt laks, grillet kamskjell, kokt kongekrabbe eller kanskje et par grillede Black Tiger scampi? Eller kanskje en symfoni av markes grøde akkompagnert av havets frukter? Bare fantasien setter grenser :o)

Oppskriften på Hollandaise-sausen er inspirert av Melk.no.
Lykke til!

Til 2 personer trenger du:

  • 3 eggeplommer
  • 200 g smør
  • ½ dl hvitvin
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1 ss sjalottløk , finhakket
  • 4 stk hel hvit pepper, knuste
  • 1 ss sitronsaft
  • nykvernet salt og hvit pepper
  • 1 ss gressløk eller bladpersille, finsnittet

For at sausen ikke skal skille seg, anbefaler jeg å gjøre dette i følgende rekkefølge:

  1. Start med hovedingrediensene og gjør de så ferdige som mulig
  2. Lag sausen nesten ferdig
  3. Ferdigstill hovedingrediensene
  4. Lag sausen helt ferdig

Så gjør du:

  • Smelt smøret i en kjele ved middels varme og sett det til side. Når det er litt avkjølt, skiller det seg, og du har fått klaret smør. Det er dette du skal bruke. Øs forsiktig ut det klarnede smøret og ha i en mugge. Melkerestene skal ikke benyttes.
  • I en ny, ren kjele har du i tørr hvitvin, hvitvinseddik, sjalottløk og grovknuste pepperkorn.
  • Kok opp det hele, og la væsken koke inn til det er igjen ca 1–2 ss. Dette tar mellom 5–10 minutter.
  • Sil vin- og løkvæsken over i en kjele eller ildfast bolle som nå skal stå i vannbad. Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme.
    NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet.  Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet.
  • Tilsett eggeplommene, én og én, i vin- og løkvæsken, og visp med håndmikser til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.
  • Nå kan du ferdigstille alle de andre ingrediensene, og heller la dem vente på sausen, så den ikke skiller seg.
  • Tilsett det klarede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Smøret gir sausen en tykk og luftig konsistens. NB! Bruk gjerne håndmikser.
  • Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet og tilsett sitronsaft, nykvernet salt, hvit pepper og finsnittet gressløk eller bladpersille etter smak.

TIPS! Om sausen skiller seg, tilsett forsiktig noen dråper iskaldt vann under omrøring. Det reparerer sausen.

Passer ypperlig til fisk, skalldyr og grønnsaker. NB! Hollandaise-saus er klassisk til DAMPET, HVIT ASPARGES.

ENJOY!

 

Legg inn en kommentar

Béarnaisesaus – Lag sausen selv!

Neste gang du skal lage bearnaisesaus, lag den selv da vel. Inspirasjon: Matprat.no Du trenger (til 2 personer): Så gjør du: TIPS: Sausen kan holdes varm frem til servering ved å oppbevare den i et vannbad …

Eggesaus til fisk

Du trenger: Så gjør du: Passer til all type fisk: Laks, kveite, torsk etc. Har du laget for mye saus? Bruk den som en deilig restemiddag med pasta og fisk- og skalldyrrester, da vel :o) …

Champagne-saus

For helt spesielle anledninger kan valg av saus avgjøre hva du skal servere. Sånn som den gangen da jeg ble sittende og bla i kokebok om sauser, skrevet av den franske kokken Michel Roux, og …