Menu

Braiserte lammeskanker med rotgrønnsaker

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

lammskank-stor

 

Oppskriften er inspirert av både Lise Finckenhagen og Ole Martin Alfsen

Lammeskanker er noe av det rimeligste lammekjøttet som er å få, og når de får kokt seg møre og saftige, blir de en delikatesse. Har de ikke lammeskank i den butikken du pleier å handle i, kan de nok bestille for deg. Så – mens du går en deilig høsttur og nyter alle fargene, kan denne lekkerbisken stå og godgjøre seg og mørne så den smelter på tungen når du er hjemme igjen.

Lag i forveien: Lag gryten inntil to dager før du skal spise den. Den blir bare bedre av å stå. Varm den forsiktig opp i ovn før servering til kjøtt og grønn­saker er gjennomvarme, regn med 30–45 minutter på 150 grader.

Du trenger:

  • 4 lammeskanker
  • 3 mellomstore gulrøtter, i små terninger
  • 1 sellerirot eller -stilker, i små terninger
  • 1 fennikel, i små terninger
  • 2 løk, i små terninger
  • 4 fedd hvitløk, i små terninger
  • 1 boks hermetiske tomater, eller 5 skåldede og flådde tomater i små terninger 
  • 3 dl hvit- eller rødvin
  • 3 dl kraft av lam, kalv eller kylling
  • 5 kvaster rosmarin og/eller en neve timiankvaster
  • skall av 1/4 appelsin, kun det ytterste, valgfritt
  • 2 laurbærblader
  • 1 ss mel
  • salt og kvernet pepper
  • olje og/eller smør til steking

Så gjør du:

  • Krydre kjøttet godt med salt og pepper.
  • Rens grønnsakene og skjær dem i terninger.
  • Hakk løk og hvitløk.
  • Brun skankene grundig i olivenolje på alle sider ved middels varme i en varm, tykkbunnet jerngryte.
  • Løft ut, legg på et fat.
  • Fres løk, selleri, gulrot og fennikel til grønn­sakene blir blanke, rør hele tiden.
  • Tilsett hvitløk, rosmarin og laurbærblader.
  • Dryss over melet.
  • Tilsett vin, tomater, appelsinskall og kraft.
  • Legg skankene tilbake i gryten med kjøttet ned og margpipene opp, slik at væsken dekker kjøttet.
  • Kok opp og legg på lokk eller aluminiumsfolie, sett i ovn på 150 °C og braiser (stek) i ca. 2 timer, til kjøttet løsner fra beinet. NB! For en litt mer karamellisert versjon av retten: Ta av lokket etter en time og bak videre uten lokk. Pass da på å erstatte for­dampet væske underveis.
  • La lammeskankene stå i ovnen til kjøttet blir helt mørt, ca 2 timer.
  • Smak til med salt og pepper før servering.

NB! Virker sausen litt tynn kan du ta ut de møre lammeskankene og la sausen koke litt inn før servering.

Dryss gjerne litt hakket persille eller basilikum over de nydelige lammeskankene før servering.

 

TIPS:
Får du ikke tak i lammeskanker kan du bruke tykke skiver lammebog.
Gode oliven kan også tilsettes i gryten eller drysses over ved servering.
Hjemmelaget potetstappe eller kokte knuste poteter smakt til med olivenolje, salt og pepper er deilig tilbehør.

Server gjerne en frisk DESSERT etter på, eller hva med denne?

Yoghurt-pannacotta med laurbær

 

Legg inn en kommentar