Menu

Langstekt viltfilet i rødvinssaus

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

viltfilet

Vilt er typisk for høsten, og sammen med klassiske grønnsaker som rosenkål og gulrøtter, smørstekte kantareller og litt rødvinssaus ved siden av, har du en sikker vinner i høst.

Bli også kjent med granateple som garnityr til de fleste retter. Rens et eple og dryss noen røde delikate antioksydantbomber over. Server resten i en skål ved siden av. Gjestene kommer til å elske det.

Legger du kjøttet i saltlake etter steking, garanterer jeg deg saftig kjøtt. Lurer du på hvorfor, finner du grunnen her: Sånn får du saftig kjøtt

Til 4 personer trenger du sånn cirka:

  • 1 kg viltfilet eller viltstek, reinsdyr, hjort, rådyr eller tilsvarende
  • 100 g smør (totalt)
  • Nøytral olje til steking
  • 2 dl salt
  • 2 liter vann
  • 1 kvast timian eller rosmarin
  • 1-2 knuste einebær
  • 1-2 fedd hvitløk, hele
  • 1-2 pose(r) fersk rosenkål, ta av de ytterste bladene og stilken helt nederst
  • 1-2 pakke(r) frosne babygulrøtter, eller 4-5 vanlige gulrøtter som du skjærer i korte, slanke staver
  • 1 granateple
  • Kantareller eller annen sopp du liker
  • Rørte tyttebær
  • Poteter
  • Salt & pepper etter smak
  • Finhakket bladpersille til å drysse over tallerkenen rett før servering
  • Rødvinssaus, oppskrift finner du her.
    NB! Kraften som oppgitt i oppskriften, får du når steken din er klar.

Så gjør du:
Steken kan du begynne med om morgenen den dagen du skal ha gjestene. Da har du tid til å legge den i saltlake etter steking, og det gjør ingen ting om steken er romtemperert, når alt det andre er varmt. Nå har du tid til å dekke bord, og å gjøre klar de andre råvarene i ro og mak.

Trinn 1: Kjøtt

  1. Forvarm ovn på 100 grader.
  2. Brun kjøttet raskt på alle sider i nøytral olje i en stekepanne.
  3. Skru ned til middels varme og tilsett 2-3 ss smør, urtekvaster, einebær og hvitløk.
  4. Bruk en skje og øs smøret over kjøttet et par ganger så det tar til seg de gode smakene.
  5. Legg kjøttet i langpanne.
  6. Hell smøret, urtene og hvitløken over kjøttet og stek videre i ovn til kjøttet har en kjernetemperatur på 58 grader. Det tar litt i overkant av 2 timer.
  7. Mens kjøttet steker lager du saltlaken med 2 dl salt og 2 liter vann: Kok opp salt og vann så saltet løser seg helt opp, og sett til side for avkjøling.
  8. Når kjøttet er ferdig stekt, legger du kjøttet over i kjelen/bollen med saltlaken, og der skal den ligge frem til servering. Lurer du på hvorfor, finner du grunnen her: Sånn får du saftig kjøtt

 

Trinn 2: Sopp
Så tar du deg av soppen, som godt kan være romtempert.
NB! Ikke skyll soppen, men rens den med en tørr børste eller matpensel.

  1. Stek soppen i tørr panne. Når den begynner å fin farge, tilsett 1-2 ss smør.
  2. Stek videre til soppen er gylden og kanskje litt sprø.
  3. Ha en serveringsbolle, dekk over og sett til side.
  4. Sånn, da er den ferdig :o)

Trinn 3: Grønnsaker
Så gjør du klar alle grønnsakene

  1. Skrell poteter og legg klare i en kasserolle
  2. Skrell og ta ut kjernene av granateple som du har i en liten serveringsbolle.
  3. Rens rosenkålen og legg klare i en kasserolle (vent med smøret, la det være kaldt).

 

Trinn 4: Sausen
Deretter kan du begynne på sausen, men husk at det kommer nydelig kraft etter at du har stekt ferdig kjøttet. Det er altså best om du ikke smaker sausen til helt ferdig, før du har fått oppi kraften.

  1. Du finner oppskriften på sausen her.
    NB! Kraften som oppgitt i oppskriften, får du når steken din er klar.

 

Trinn 5: Kjøtt

  1. Ta opp kjøttet fra saltlaken og tørk lett av med tørkepapir.
  2. Skjær kjøttet i ønsket tykkelse, men jeg vil anbefale relativt tynne skiver, det smaker alltid best, synes jeg.
  3. Legg på tallerkener eller serveringsfat.
  4. Dekk til så det ikke blir tørt.

 

Trinn 6: Kok, wok og damp grønnsaker

Når det er en halvtime til dere skal sette dere til bords:

  1. Kok potetene
  2. Wok gulrøttene (gjort på 5 minutter)
  3. Smørdamp rosenkålen (gjort på 5 minutter)

  • Varm nøytral olje i en wok- eller stekepanne.
  • Tilsett gulrøttene.
  • Rist dem godt i pannen.
  • Strø litt godt flaksalt som maldon-salt eller tilsvarende over.
  • Sett til side, og hold dem varme.
  • Ha litt vann i bunn av en kjele.
  • Tilsett rosenkålen.
  • Legg ca. 50 g smør i skiver over rosenkålen.
  • Strø litt godt flaksalt som maldon-salt eller tilsvarende over.
  • Bring til kok.
  • Løft av litt av grytelokket og la dampe 2-3 minutter.
  • Når rosenkålen er irr-grønn, er den klar. Dobbeltsjekk med en gaffel, det skal være litt motstand i kålens midtre punkt.
  • Hell av i et dørslag og sett til side, om nødvendig, hold varmt.

Smakelig måltid.

Til dessert, kan jeg anbefale:

Kirstens innbakte eplekake

Styrtrike bypiker med hjemmelaget eplemos

Legg inn en kommentar

Polets drikketips

Uansett form og farge på pastaen så smaker den mildt og snilt, og egentlig ikke så mye. Det er tilbehøret som avgjør hvilken drikke som passer best. Her får du polets drikketips til syv klassiske pastasauser. …