Menu

Pangrattato

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Har du litt gammelt brød som er tørt og smakløst? Lag noe godt av det!
Pangrattato, eller fattigmanns-parmesan, for eksempel.
#ForViKasterIkkeMatGjørViVel?

Pan betyr brød, og grattato betyr stekt, eller noe i den dur.
Dermed lager vi stekt brød, smakssatt med urter og hvitløk.
Dette smaker helt nydelig, og du kan bruke det som topping til nærmest alt.
Den blir sprø og god, og er en utmerket erstatter til parmesan over pastaen.
Du kan også panere kylling, fisk etc i disse urte- og brødsmulene. Kjempegodt 🙂

Oppskriften er inspirert av Jamie Oliver.

Du trenger:

  • 2 ss olivenolje
  • 1 kvist rosmarin eller en liten bunt timian, eller bruk begge deler eller hva du har.
  • 2 fedd hvitløk, hele med skall
  • 4-5 skiver daggammelt, tørt brød
  • 1 håndfull tørket steinsopp (valgfritt)
  • Salt og pepper

Så gjør du:

  • Ta steinsopp og brødbiter i en blender og smuldre sånn passe. Fint om fu får noen litt grove biter også. Mer å tygge på, og litt crunch. NB! Skal du bruke det til panering, er det best å smuldre det helt fint.
  • Tilsett litt salt og pepper.
  • Hell litt olivenolje i en panne og varm.
  • Tilsett 2 fedd hvitløk med skall, press dem litt med knivbladet for å få frem mer smak.
  • Tilsett timian- og/eller rosmarin-kvisten.
  • Surr 1-2 minutter for å smakssette oljen
  • Tilsett brød- og soppblandingen og rist til det blir sprøtt og gyldent.
  • Legg blandingen på tørkepapir og sett til side.
  • Oppbevares i tørr og ren lufttett beholder og det varer og varer og varer…

Tips:
Med samme fremgangsmåte lager du også krutonger selv. Isteden for å kjøre brødet i foodprosessor, skjærer du dem i noen lunde like terninger i ønsket størrelse. Det blir så mye bedre når du lager det selv, og tørt brød er noe de fleste har i huset fra tid til annen.
Har du ikke tid til å lage dette før brødet blir muggent? Sleng det i fryseren å ta det frem når du har tid og lyst til å lage opp litt, da vel.

Servér til nærmest alt:
Strø på supper, over fisk eller kjøtt, salat, pasta, etc.
Panér kylling eller fisk for eksempel – passer til alt som skal panéres.
Erstatter brødkrum, brødrasp eller hva du kaller det :o)
Om du ikke synes urtene passer i smak, dropp dem og bruk bare salt og pepper, eller bruk dine egne favoritturter.
Det er bare å la fantasien løpe.

Legg inn en kommentar

Spagetti med laks og reker

Du trenger (til 4 personer): Så gjør du: Tips: Jeg pleier å strø litt parmesan og nykvernet pepper på tallerkenen før jeg legger pastaen på. Da får du parmesan under også. Kjempedeilig :o) Server gjerne …

Kjapp Focaccia

Focaccia er den type brød som passer til alt, enten det er som tilbehør til en pastarett, til grilling eller ved siden av en god salat, til dukkah eller helt alene. Focaccia smaker aller best …

Vitello Tonnato med parmesan og urtesalat

Hvem ville trodd at kalv og tunfisk, kapers og cayennepepper liksom skulle bli en höjdare? Vel, italienerne visste og forsto, og kreerte denne herligheten av et måltid som inviterer til smaksfest av de sjeldne. Vitello Tonnato er en klassisk, …