Menu

Slik lager du lutefisk

  • Details
  • Related Items

Ole Martin Alfsen viser oss hvordan vi lager perfekt lutefisk med tilbehør.

Se video: Lutefisk med Alfsen på VGTV

Forklaring
NB! Beregn 500 g fisk per pers og én neve havsalt per 2 kg fisk
Lutefisken kan kokes i kjele eller ovn, men ovn er klart å foretrekke.

Dryss over godt med havsalt og la fisken stå i minimum 20 min.

Skyll så av saltet, tørk fisken og skjær den i passe store serveringsstykker (så like på størresle som mulig).

Legg en tallerken i en langpanne så kraften fra fisken kan renne av under tilberedningen. Legg lutefisken med skinnsiden ned på tallerkenen.

Dekk pannen med aluminiumsfolie og bak fisken i ovnen på ca 200-250 grader.

Tiden avhenger av tykkelsen og størrelsen på fisken samt ovnstemperaturen. Varmluftsovn er raskere enn vanlig ovn. Små tynne fileter trenger 8-10 minutter i en varmluftsovn, større stykker opp til 20-25 minutter.

Er du i tvil: Fisken er ferdig når den lett flaker seg. Løft derfor på folien og sjekk underveis.

Oppskrift: Apéritif

Ertestuing og sprøstekt bacon

Se video: Tilbehør til lutefisk med Alfsen på VGTV

Sennepssaus

2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl helmelk
2 ss dijonsennep
2 dl geitost, revet

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring.
Kok opp og la sausen trekke i 6-8 min.
Sjekk om melsmaken er borte. Hvis ikke, lar du den koke litt til.
Tilsett ost og la den smelte under omrøring.
Smak til med sennep, salt og pepper.