Spaghetti Bolognese

Den klassiske Spaghetti Bolognese var kanskje den første pastaen vi nordmenn adopterte inn i vårt eget kjøkken på 70-tallet. Mamma er en early adopter. Hun serverte denne retten allerede i 1959!!!  Da ble hun ansett som svært trendy, og gjestene elsket det! Og for min del: Dette er min favoritt og én av mine livretter. Spaghetti Bolognese har blitt min bursdagsmat.

Det har rent mye vann i elven siden den gang, og i dag er friske urter noe alle har på kjøkkenbenken. Og det er det mye av i det, både i det italienske kjøkken, og på mitt. Jeg har videreutviklet mammas variant «bittelitt»…

Under oppskriften, finner du noen tips som kan sette denne klassikeren i et litt annet perspektiv.

Retten lages på like mange måter som det finnes italienske familier. Her er min variant:

Du trenger:

  • Nøytral olje til steking
  • 300 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 100 g svinekjøttdeig, for smakens skyld
  • 1-2 små, gule løk, skåret i båter
  • 1 rød chili, finhakket, valgfritt, eller server fersk, finkuttet chili ved siden av
  • 2 gulrøtter, i terninger
  • 2 stilker stangselleri, i terninger
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 boks hermetiske cherrytomater
  • 1 ss tomatpurré
  • 1 dash sukker, bringer frem tomatsmaken
  • 1 buljongterning (oksekraft) eller 1,5-2 ss kalve- eller oksefond
  • 2-3 dl vann
  • 1 dl hvitvin eller rødvin (eller 2 ts balsamico)
  • 1-2 laurbærblad
  • timian, frisk eller tørket
  • oregano, frisk eller tørket
  • 2-3 ss bladpersille, finhakket
  • parmesan, revet eller høvlet etter eget ønske
  • salt og pepper + eventuelt litt worcestershire-saus for litt ekstra piff

Så gjør du:

  • Stek kjøtt- og svinedeig i litt nøytral olje, sett til side.
  • Varm olje i en gryte.
  • Fres grønnsakene kjapt, et 2-3 minutter til de blir møre og blanke.
  • Tilsett tomatpurréen og fres et par minutter til.
  • Tilsett kjøttdeig-blandingen i gryten.
  • Ha i tomatene, urtene (vent med bladpersille), vinen/balsamico og buljongen.
  • Bland godt.
  • Knus og press cherrytomatene med en gaffel, så de bare syder inn etter at de har blitt møre.
  • Ha i sukker.
  • La småputre så lenge som mulig, gjerne en time eller enda lenger.
  • Spe med vann om du trenger det, underveis.
  • Smak til med salt, pepper og eventuelt noen dråper worcestershire-saus.
  • Når du setter på pastavannet, tilsetter du bladpersille, men ta vare på litt til pynt på tallerkenen. Bland godt.
  • Kok spaghetti som anvist på pakken når du er klar til å spise.
  • Topp tallerkenen med litt finhakket persille og revet/høvlet parmesan.

TIPS:
Parmesan: Ta vare på parmesan-skalkene og frys dem. Når du lager bolognese, tilsetter du en skalk i sausen og lar den putre med under hele prosessen. Det setter en veldig god smak på retten. Fjern skalken før servering.

Bladpersille smaker mest – og best – om du tilsetter denne i retten rett før servering, så den bare får falle litt sammen i gryten og bli mør.

Bladpersille-stilker er supre til å ha i denne, og mange andre retter som en smaksforsterker. La stilkene putre med, som du gjør med parmesan-skalkene, og fjern dem før servering. NB! Lurt å la stilkene være så lange som mulig, da er det lettere å finne dem.
Stilkene kan du også oppbevare i fryser, og ta ut når du trenger det til andre gryter, supper og sauser.

#forvikastervelikkematgjørvivel

spaghetti 1959
Mamma (bak til høyre) serverte Spaghetti Bolognese allerede i 1959!!! Pappa elsket det, gjestene elsket det, mens svigemor/farmor var litt mer skeptisk, men imponert over sin svigerdatter.

Laget for mye bolognese-saus?

Lag noe nytt av restene: Sloppy Joe Potatos, for eksempel!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: