Menu

Spaghetti Bolognese

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Den klassiske Spaghetti Bolognese var kanskje den første pastaen vi nordmenn adopterte inn i vårt eget kjøkken på 70-tallet. Mamma er en early adopter. Hun serverte denne retten allerede i 1959!!!  Da ble hun ansett som svært trendy, og gjestene elsket det! Og for min del: Dette er min favoritt og én av mine livretter. Spaghetti Bolognese har blitt min bursdagsmat.

Det har rent mye vann i elven siden den gang, og i dag er friske urter noe alle har på kjøkkenbenken. Og det er det mye av i det, både i det italienske kjøkken, og på mitt. Jeg har videreutviklet mammas variant «bittelitt»…

Under oppskriften, finner du noen tips som kan sette denne klassikeren i et litt annet perspektiv.

Retten lages på like mange måter som det finnes italienske familier. Her er min variant:

Du trenger:

  • Nøytral olje til steking
  • 300 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 100 g svinekjøttdeig, for smakens skyld
  • 1-2 små, gule løk, skåret i båter
  • 1 rød chili, finhakket, valgfritt, eller server fersk, finkuttet chili ved siden av
  • 2 gulrøtter, i terninger
  • 2 stilker stangselleri, i terninger
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 boks hermetiske cherrytomater
  • 1 ss tomatpurré
  • 1 dash sukker, bringer frem tomatsmaken
  • 1 buljongterning (oksekraft) eller 1,5-2 ss kalve- eller oksefond
  • 2-3 dl vann
  • 1 dl hvitvin eller rødvin (eller 2 ts balsamico)
  • 1-2 laurbærblad
  • timian, frisk eller tørket
  • oregano, frisk eller tørket
  • 2-3 ss bladpersille, finhakket
  • parmesan, revet eller høvlet etter eget ønske
  • salt og pepper + eventuelt litt worcestershire-saus for litt ekstra piff

Så gjør du:

  • Stek kjøtt- og svinedeig i litt nøytral olje, sett til side.
  • Varm olje i en gryte.
  • Fres grønnsakene kjapt, et 2-3 minutter til de blir møre og blanke.
  • Tilsett tomatpurréen og fres et par minutter til.
  • Tilsett kjøttdeig-blandingen i gryten.
  • Ha i tomatene, urtene (vent med bladpersille), vinen/balsamico og buljongen.
  • Bland godt.
  • Knus og press cherrytomatene med en gaffel, så de bare syder inn etter at de har blitt møre.
  • Ha i sukker.
  • La småputre så lenge som mulig, gjerne en time eller enda lenger.
  • Spe med vann om du trenger det, underveis.
  • Smak til med salt, pepper og eventuelt noen dråper worcestershire-saus.
  • Når du setter på pastavannet, tilsetter du bladpersille, men ta vare på litt til pynt på tallerkenen. Bland godt.
  • Kok spaghetti som anvist på pakken når du er klar til å spise.
  • Topp tallerkenen med litt finhakket persille og revet/høvlet parmesan.

TIPS:
Parmesan: Ta vare på parmesan-skalkene og frys dem. Når du lager bolognese, tilsetter du en skalk i sausen og lar den putre med under hele prosessen. Det setter en veldig god smak på retten. Fjern skalken før servering.

Bladpersille smaker mest – og best – om du tilsetter denne i retten rett før servering, så den bare får falle litt sammen i gryten og bli mør.

Bladpersille-stilker er supre til å ha i denne, og mange andre retter som en smaksforsterker. La stilkene putre med, som du gjør med parmesan-skalkene, og fjern dem før servering. NB! Lurt å la stilkene være så lange som mulig, da er det lettere å finne dem.
Stilkene kan du også oppbevare i fryser, og ta ut når du trenger det til andre gryter, supper og sauser.

#forvikastervelikkematgjørvivel

spaghetti 1959

Mamma (bak til høyre) serverte Spaghetti Bolognese allerede i 1959!!! Pappa elsket det, gjestene elsket det, mens svigemor/farmor var litt mer skeptisk, men imponert over sin svigerdatter.

Laget for mye bolognese-saus?

Lag noe nytt av restene: Sloppy Joe Potatos, for eksempel!

Legg inn en kommentar

Slik lager du fersk pasta

Ingen ting er som hjemmelaget, fersk pasta. Og det er enklere enn du tror. Se bare her: Du trenger, per 1 persjon:   Så gjør du: Bland kjapt det tørre, tilsett det våte. Se også …