Menu

Svenske kjøttboller i fløtesaus

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items
Svenske kjøttboller

– Jeg er så mett at jeg har vondt i hodet! Min kjære Thomas (2015)

Du trenger:

Kjøttboller:

  • 300 g kjøttdeig
  • 100 g svinekjøttdeig
  • 1 egg
  • 1 gul løk (finhakket)
  • Salt og pepper
Fløtesaus:

  • ½ gul løk
  • 2 laurbærblad
  • 2 dl oksekraft/fond
  • 2 ss hvetemel
  • 75 g smør
  • 1 dl melk
  • 3 dl fløte
Potetstappe

  • 8 mandelpoteter
  • 75 g smør
  • 1-2 dl H-melk
  • salt etter smak

Så gjør du:

Kjøttboller: Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene, og rør deigen godt sammen, til den blir seig. Tips: Bruk en sprøytepose og klipp et passe stort hull i tippen, og klem ut små, jevnstore boller.

Legg bollene på en fuktet fjøl, og sett dem kaldt i ca. 30 minutter før du steker dem.
Stek kjøttbollene i litt smør eller nøytral olje på middels varme, til de har en fin stekeskorpe over det hele. Stek ca halvparten av gangen.
Det er ikke nødvendig å steke dem helt ferdige siden de skal en tur i fløtesausen før de serveres. Sett til side.

Fløtesaus: Finn frem en kjele som du putter løk og olje oppi. La løken bli blank.
Tilsett mel og smør, og la det bli brunt. Tilsett kraft, fløte og melk.
Putt oppi laurbærblader og la sausen koke.
Legg kjøttbollene i sausen og la dem småkoke. Tilsett salt og pepper etter ønske.

Potetstappe:
Fyll en kjele med vann og salt, putt oppi ferdigskrelte poteter og la dem koke til de er møre.
Hell av vannet fra kjelen og mos potetene sammen med melk og smør. Mos til stappen er smidig.
Smak til med salt.

Serveres med kokte poteter eller potetstappe og litt tyttebær.

Legg inn en kommentar