Hjemmelaget Aioli med dijon-sennep

Foto: Pixabay

Aioli (fra katalansk: allioli, i betydningen hvitløk og olje) er en kald saus fra nordøstre Spania, og områdene rundt Katalonia og Valencia. Sausen består av hvitløk, egg, salt, sitronsaft eller eddik og olivenolje.

Det finnes en rekke ulike varianter og kryddertilsetninger. Aioli nytes gjerne til grillet eller stekt kjøttmat og tapas. Den nytes også som dip til skalldyr, brød og pommes frittes.

Aioli er enkelt å lage, mye enklere enn du tror. Også så godt a’ gitt.

Du trenger (til ca. 3 dl aioli):

  • 2 eggeplommer, romtemperert
  • 1 ss sitronsaft eller vineddik
  • 1 toppet ts dijonsennep (eller annen sennep om du foretrekker det)
  • 2 fedd hvitløk, presset
  • 2 dl olje soyaolje eller annen nøytral vegetabilsk olje
  • 1-2 ss god, ekstra virgin olivenolje
  • salt og hvit pepper

Så gjør du:

  • Press hvitløk
  • Ha eggeplommer, hvitløk, sennep og sitronsaft/vineddik i en bolle.
  • Visp ingrediensene sammen til blandingen begynner å blekne litt. Jeg bruker en vanlig håndmikser, men du kan også bruke en stavmikser.
  • Begynn med den nøytrale oljen. Tilsett en liten dråpe olje og pisk til all oljen er blandet inn i eggene. Fortsett slik 4–5 ganger til du ser at konsistensen begynner å endre seg
  • Hell i litt og litt olje i en tynn stråle mens du hele tider visper. Stopp å helle hvis det ser ut som oljen begynner å legge seg utenpå blandingen.
  • Når du har brukt opp all den nøytrale oljen, og konsistensen er tykk og myk, blander du inn olivenoljen – fortsatt under stadig pisking.
  • Smak deg fram i forhold til hvor kraftig olivensmak du ønsker. Hvis aiolien begynner å bli tykk og seig underveis, ha i en teskje eller to med vann eller sitronsaft.

TIPS!
Lag gjerne en stor porsjon aioli i hurtigmikser. Om den skulle skille seg, begynner du på nytt med en eggeplomme og visper inn den mislykkede sausen litt etter litt.

Servér til godt brød som FOCACCIA, for eksempel, til skalldyr, pommes frittes etc.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.