
Biff Stroganov, også skrevet Stroganoff, er en matrett med røtter i Russland, skapt av en kokk som vant en matlagingskonkurranse i St. Petersburg med denne retten. Retten er oppkalt etter kokkens arbeidsgiver, grev Alexander Sergejevitj Stroganov (1733–1811). Ifølge historien var grev Stroganov tannløs på sine eldre dager og hans tjener var tvunget til å skjære kjøttet i små strimler. [Kilde: Wikipedia]
Så når det er sagt, er bare å begynne å lage denne deilie, varme retten til hustrige høstdager. Lykke til!
Til Biff Stroganoff, trenger du:
- 600 g biffkjøtt i strimler, gjerne flatbiff eller mørbrad, altså kjøtt som tåler koking
- 1-2 små gule løk, finhakket
- 2 ss smør til bruning
- 200 g frisk sjampinjong i båter
- 2 ss tomatpuré
- 1 dl kjøttkraft (1 dl vann og en buljongterning)
- 2 dl crème fraîche original, 35 %
- 6 skive sylteagurk i strimler
- 6 skive syltede rødbeter i strimler
- Salt og pepper
Så gjør du:
- Skjær biffkjøtt i store strimler (0,5 x 6 cm). Brun kjøttet i små porsjoner sammen med løk i en varm stekepanne med smør.
- Ha kjøttet i en gryte sammen med sjampinjong. Krydre med salt og pepper. Tilsett tomatpuré, kraft og crème fraîche, og la det småkoke noen minutter til gryten har en fin konsistens. Smak eventuelt til med salt og pepper. Pynt gjerne med finhakket persille.
Biff Stroganoff skal tradisjonelt sett, serveres med potetmos, strimlet sylteagurk og rødbeter. Men ris, salat og en klatt rømme smaker også godt til.