Biff satay med råsyltede grønnsaker og peanøttdip

Satay er en indonesisk rett du kan lage med kylling, svin eller storfe. Her er oppskrift på biff satay med en deilig peanøttdipp
Satay er en malaysisk/indonesisk rett med kylling, svin eller storfe. Mariner kjøttet, træ på spidd og voila, du har laget en satay-rett. Foto: pixabay.com

Det finnes uendelige mange oppskrifter på satay, og retten kommer fra den asiatiske halvkule, nærmere bestemt Indonesia og Malaysia. Du kan bruke kylling, svin eller storfe. Satay betyr grillspyd, og en satayrett er alltid marinert kjøtt i tynne, lange strimler, servert med en peanøttsaus eller -dipp. Så når du ser et-eller-annet Satay vet du at det er kjøtt som er marinert, tredd på spidd og grillet.

Server gjerne en salat og litt basmatiris ved siden av og kanskje et deilig hvitløksbrød. Retten passer også supert inn på et tapas- eller mezebord.

Oppskrift og inspirasjon: matprat.no

Til biff satay trenger du:

  • 600 g mørbrad av storfe, kyllingfilet eller svinefilet
  • 12 sitron, saften av
  • 2 ss finhakket frisk ingefær
  • 3 ss soyasaus
  • 2 båter hvitløk
  • 1 ss chilipasta (sambal oelek)
  • 2 ts fiskesaus (asiatisk)
  • 1 ss ristede sesamfrø

Råsyltede grønnsaker:

  • 2 stk gulrot
  • 12 stk agurk
  • 12 stk rød chili
  • 12 dl eplecidereddik
  • 1 dl sukker
  • 112 dl vann
  • 14 ts salt
  • 14 ts kvernet pepper

Peanøttdip:

  • 3 ss peanøttsmør
  • 1-2 ss varmt vann
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss lettrømme eller yoghurt naturell
  • 1 ss hakkede peanøtter

Så gjør du:

  • Kutt kjøttet i 4-5 mm tykke strimler
  • Ha dem i en zip-lock-pose
  • Bløtlegg grillspyd, om du bruker trespyd
  • Visp sammen sitronsaft, finhakket ingefær, soyasaus, revet hvitløk, sambal oelek og asiatisk fiskesaus til en marinade og hell over biffstrimlene
  • Lukk posen godt og masser marinaden inn i kjøttet
  • La posen ligge i romtemperatur i 20-30 minutter, eller i kjøleskap over natten
  • Rist sesamfrøene lett i en tørr stekepanne, legg til side og avkjøl
  • Kutt gulrot og agurk i tynne strimler og ha dem i en skål
  • Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell over grønnsakene
  • Sett kaldt i minst en time, eller til servering
  • Bland peanøttsmør og varmt vann til peanøttsmøret er mykt og smidig
  • Bland inn lettrømme eller youghurt, soyasaus og sitronsaft og smak til med salt og pepper
  • Sett kaldt til servering
  • Dryss over hakkede peanøtter ved servering
  • Varm grillen eller en grillpanne
  • Tørk av det meste av marinaden på kjøttstrimlene og træ dem på spyd.
  • Grill dem 2-3 minutter på hver side, og pensle evt med resten av marinaden.
  • Strø litt ristede sesamfrø over de ferdiggrillede biff satayene.
  • Server med syltede grønnsaker og peanøttdip, ris eller hvitløksbrød.

ENJOY!

Slik koker du ris som på indiske restauranter

 

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.