Boeuf bourguignon | Knallgod storfegryte

Klassisk biffgryte fra Burgund i Frankrike varmer godt en høstkveld
Verdenskjent fransk klassiker på menyen: Biffgryte fra Burgund, en rustikk, enkel og smakfull gryte! Foto: Flickr

Bœuf bourguignon er en fransk, kraftig, vinkokt kjøttgryte. Dette er franskmennenes husmannskost og kommer opprinnelig fra regionen Bourgogne; retten heter egentlig bœuf à la bourguignonne, men kalles oftest bœuf bourguignon.

Hovedingrediensen er storfekjøtt som skjæres i terninger og brunes. Kjøttet sydes deretter en drøy time på svak varme i rødvin, vanligvis sammen med hvitløk, timian, laurbærblader, tomatpuré, hakket gulrot og eventuelt kalvefond. Mot slutten legger vii brunede champignoner og svinekjøtt, samt småløk som blant annet sjalottløk.

Oppskriften er inspirert av TV2-kokk Wenche Andersen

Til Bœuf bourguignon beregner du rundt 200 g kjøtt per person.

Du trenger:

  • ca. 800 g benfritt storfekjøtt av høyrygg, bog eller mørbrad
  • ca. 150 g bacon
  • smør/olje til steking
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 løk
  • 1 1/2 ts salt
  • grovmalt pepper
  • 1 ss tørkede Provence urtekrydder blanding
  • 1 laurbærblad
  • 4 ss tomatpuré
  • 3 dl rødvin
  • ca. 3 dl kraft eller buljong
  • 8-10 småløk
  • 2 gulrøtter
  • ca. 200 g sopp
  • persille

Slik lager du Biff Burgund:

  • Skjær kjøttet i litt store terninger.
  • Skjær bacon i biter og sprøstek i smør/olje i en vid gryte/panne med høye kanter.
  • Ta opp baconet.
  • Brun kjøttet i flere omganger i fettet i pannen.
  • Dryss på salt og pepper, tilsett finhakket hvitløk og løk i tynne båter, tørkede urter, laurbærblad og tomatpuré.
  • Hell over kraft og vin.
  • Kok opp og la kjøttet trekke, ca. 50 min. under lokk.
  • Rens små løk og del gulrøtter i staver.
  • Ha grønnsakene over i gryta sammen med brunet sopp.
  • Kok opp og la trekke uten lokk ca. 30 min.
  • Smak til med salt og krydder.
  • Dryss over rikelig med finhakket persille før servering.
  • Server med potetmos.

Tips til potetmos:

  • Kok poteter og sellerirot i usaltet vann.
  • Hell av kokevannet.
  • Mos poteter og sellerirot, og spe med varm melk eller matfløte.
  • Smak til med litt smør, revet parmesan, salt og pepper.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.