Verdenskjent fransk klassiker på menyen: Biffgryte fra Burgund, en rustikk, enkel og smakfull gryte! Foto: Flickr
Bœuf bourguignon er en fransk, kraftig, vinkokt kjøttgryte. Dette er franskmennenes husmannskost og kommer opprinnelig fra regionen Bourgogne; retten heter egentlig bœuf à la bourguignonne, men kalles oftest bœuf bourguignon.
Hovedingrediensen er storfekjøtt som skjæres i terninger og brunes. Kjøttet sydes deretter en drøy time på svak varme i rødvin, vanligvis sammen med hvitløk, timian, laurbærblader, tomatpuré, hakket gulrot og eventuelt kalvefond. Mot slutten legger vii brunede champignoner og svinekjøtt, samt småløk som blant annet sjalottløk.
Oppskriften er inspirert av TV2-kokk Wenche Andersen
Til Bœuf bourguignon beregner du rundt 200 g kjøtt per person.
Du trenger:
ca. 800 g benfritt storfekjøtt av høyrygg, bog eller mørbrad
ca. 150 g bacon
smør/olje til steking
2-3 fedd hvitløk
1 løk
1 1/2 ts salt
grovmalt pepper
1 ss tørkede Provence urtekrydder blanding
1 laurbærblad
4 ss tomatpuré
3 dl rødvin
ca. 3 dl kraft eller buljong
8-10 småløk
2 gulrøtter
ca. 200 g sopp
persille
Slik lager du Biff Burgund:
Skjær kjøttet i litt store terninger.
Skjær bacon i biter og sprøstek i smør/olje i en vid gryte/panne med høye kanter.
Ta opp baconet.
Brun kjøttet i flere omganger i fettet i pannen.
Dryss på salt og pepper, tilsett finhakket hvitløk og løk i tynne båter, tørkede urter, laurbærblad og tomatpuré.
Hell over kraft og vin.
Kok opp og la kjøttet trekke, ca. 50 min. under lokk.
Rens små løk og del gulrøtter i staver.
Ha grønnsakene over i gryta sammen med brunet sopp.
Kok opp og la trekke uten lokk ca. 30 min.
Smak til med salt og krydder.
Dryss over rikelig med finhakket persille før servering.
Server med potetmos.
Tips til potetmos:
Kok poteter og sellerirot i usaltet vann.
Hell av kokevannet.
Mos poteter og sellerirot, og spe med varm melk eller matfløte.
Smak til med litt smør, revet parmesan, salt og pepper.
Biff Stroganov, også skrevet Stroganoff, er en matrett med røtter i Russland, skapt av en kokk som vant en matlagingskonkurranse i St. Petersburg med denne retten. Retten er […]