Det er dejlig å være norsk og spise dansk!
Danske brød er ofte laget med rugmel. Rug inneholder mye fiber som binder vannet, og gir en fyldig og saftig smak med god holdbarhet. Men dette er ikke et vanlig, dansk rugbrød. Det er bare en touch av sammalt rug, både fin og grov, som gjør brødet tett og saftig.
Oppskriften gir 3 brød, og jeg fikk denne for flere 10-år siden, av en vaskeekte danske.
Grovhet: Halvgrovt 28 % (iflg. Brødskala-kalkulator)
Først trenger du:
- 1 liter lunket vann
- 50 g gjær
- 12 dl hv.mel
- 4 dl grov sammalt rug
- 4 dl fin sammalt rug
- 2 ts olje
Elt alt godt sammen og la heve på et lunt sted ca 1 time.
Eventuelt kan du kaldheve over natten i kjøleskap.
Deretter trenger du:
- 8 dl hv.mel
- 4 ts salt
Så gjør du:
- Tilsett dette i den ferdig-hevede deigen og elt godt sammen.
- Formes til 3 brød, i brødform eller i jerngryte.
- La heve i ca 20 minutter.
- Skjær gjerne noen snitt i deigen etter at du har formet brødene som du vil.
- Før du steker brødene, pensler du forsiktig med litt vann og drysser litt fint rugmel over.
- Stekes på 200 grader i ca 45 minutter.
- Hvelves oppned og avkjøles på rist.
Etter litt avkjøling, nyyyyyt :o)