Hjemmelaget Bretagne kyllingsaus med fersk paprika, hvitløk og chili

bretagne kyllingsaus smaker også godt til svin og scampi
Ikke bare til kylling: Bretagne kyllingsaus er ikke bare for kylling. Den er også knallgod til svin og scampi.  Foto: pixabay.com

Bretagne kyllingsaus er enklere å lage selv enn du kanskje tror. Selv min nevø på 14 kan lage denne sausen i blinde og den er full av vitaminer og proteiner. Men det merker ikke han, for alt kjøres glatt med stavmixer. Sånn får man barn til å spise sunt, selv de som ikke liker grønnsaker.

Nå skal ferdigprodusentene ha den, at de har laget gode produkter opp igjennom tidene. Men i dag er vareutvalget langt bedre enn det var på 70- og 80-tallet. Vi får tak i urter og grønnsaker mange av oss ikke visste fantes. Det vil jeg takke alle innvandrere for som gladelig har delt av sitt kjøkken.

Bretagne kyllingsaus passer til mer enn bare kylling

Sausen passer like godt til pasta, fisk og svin som til kylling. Lager du sausen selv, blir den full av c-vitaminer fra paprika og proteiner fra kyllingkraft du sikkert har laget selv og alltid har på lager i fryser’n :o)

Ingredienser til Bretagne kyllingsaus

  • 1-2 ss nøytral olje
  • 1 liten løk i grove båter
  • 1 paprika i grove stykker
  • 4 hele hvitløk, skrelt
  • 1 ss bønneurt, tørket (kan byttes ut med finhakket bladpersille om du ikke får tak i det)
  • 2 ts paprikapulver
  • ½-1 ts sukker
  • noen dråper salsa picante f.eks. chipotlesaus, valgfritt
  • 1 chili, valgfritt
  • 2-3 dl hønsekraft eller 1 buljongterning
  • 2-3 dl matfløte

Så gjør du:

  • Varm opp olje på middels varme
  • Tilsett løk, paprika, hvitløk og bønneurt (om du bruker frisk bladpersille, skal dette tilsettes rett før servering)
  • La putre til det blir blankt og mørt, på lav varme
  • Tilsett kyllingkraften, eller vann + buljongterning
  • La småkoke til alt blir helt mørt
  • Kjør med stavmixer til grønnsakene blir «helt borte» og sausen blir glatt
  • Hell så sausen tilbake i pannen eller gryten
  • Tilsett paprikapulver og salsa picante (valgfritt)
  • Rør godt, og la sausen trekke uten å koke
  • Tilsett ½ beger matfløte og fortsett å la sausen trekke uten å koke
  • Smak til med litt sukker, ca ½-1 ts
  • Smak til med salt og pepper

ENJOY!