
Tid for deilig suppe: En bolle med brokkoli- og cheddarsuppe, får selv den kaldeste kroppen til å tine en kald høstkveld. Og denne suppen kan du invitere venner og familie på. Kanskje litt mye som forrett, men utmerket som hovedrett. Serveres rykende varm, med nybakt brød, godt smør og et glass rødt. Jeg håper du blir like fornøyd som meg.
ENJOY!
Til brokkoli og cheddarsuppe, trenger du:
- 1 liten broccoli kuttet i veldig små buketter
- 1 løk finhakket
- 4 fedd hvitløk finhakket
- 1 stor gulrot finhakket, lik mengde som finhakket løk
- 5 ss smør totalt
- 2 ss hvetemel
- 3 dl melk
- 3 dl kyllingbuljong eller vann + 1 buljongterning
- 200 g cheddar raspet
- salt & hvit pepper
Så gjør du:
- Smelt 1 ss smør i en kjele.
- Tilsett finhakket løk, hvitløk og gulrot.
- La dette surre til det blir blankt.
- Hell det over i en bolle, og sett til side.
- I samme kjele smelter du 4 ss smør.
- Dryss melet over og bland godt.
- Når dette har blitt til en jevn masse, tilsetter du melken, litt og litt.
- Så tilsetter du kyllingbuljongen, litt og litt.
- La det hele småkoke i 10-15 minutter.
- Strø over cheddarosten, en håndfull av gangen, og la smelte forsiktig.
- Tilsett de stekte grønnsakene.
- Tilslutt tilsetter du de små brokkolibukettene.
- Så småkoke eller trekke i 5 minutter.
- Servér rykende varm med godt brød og smør til.
Visste du at…?
Brokkoli også heter aspargeskål og kommer fra Italia?
Den blir dyrket i Norge, men om vinteren er vi avhengige av import fra utlandet. Til tross for tilnavnet, er den ikke beslektet med asparges – den er en av mange underarter av kål, og nærmeste slektning er blomkål. [Kilde: Wikipedia]
Brokkoli er rik på:
- jern,
- A- og B-vitamin,
- har dobbelt så mye C-vitamin som appelsin
- full av antioksidanter
Brokkoli bør lagres kaldt, 0–2 grader celsius, og pakkes i plast. Den egner seg godt til nedfrysing, men bør da forvelles først. Brokkoli er blitt en viktig del av den norske matkulturen.
NB! Stilken er også veldig næringsrik, så bruk alt på en brokkoli.