
Oppskrift og inspirasjon: Kokketeateret, Støtvig Hotel, Larkollen
Du trenger:
- 75 ml hvitvinseddik
- 75 ml hvitvinsbalsamico
- 1,5 dl vann
- 2 småløk eller sjalottløk, delt i 4 med skall
- 1-2 hvitløksfedd, delt i 4, med skall
- 1 bunt gressløk, eller din egen favoritturt
- eventuelt stilker av andre grønnsaker som også skal være med i den ferdige retten.
- Meierismør, romtemperert
- Salt og hvit pepper
Så gjør du:
- Ha vann, eddik, balsamico, løk, hvitløk og stilker av andre grønnsaker i en kjele og kok opp.
- Reduser til det er igjen ca ⅓ igjen av væsken.
- Sil av og ha væsken i en ren kjele.
- Dersom væsken har blitt avkjølt, varm forsiktig opp igjen, til rundt 50 grader.
- Rør inn litt og litt av det romtempererte smøret, til en fyldig, hvit saus.
- Smak til med salt og hvit pepper.
- Tilsett finhakket gressløk rett før servering.
- Servér!
TIPS!
Eddik-basen kan benyttes til alle smørbaserte sauser, og passer til fisk og skalldyr.
Husk at sausen blir syrlig, dette må du tilpasse og smake underveis.
Enjoy!