
Chicken tikka masala er en matrett av britisk-indisk opphav og stammer trolig fra 1970-årene. Den består av kyllingbiter tilberedes i en tandoor-ovn og serveres i en krydret saus som gjerne inneholder tomat og fløte. Ordet «tikka» betyr kryddermarinert kjøtt- eller grønnsaksbit og ordet «masala» krydder, krydderblanding. [Kilde: Wikipedia]
Indiske retter har ofte et hav av tilbehør, og til denne, vil jeg anbefale basmati-ris, nanbrød, mangochutney og raita. Alt lager du veldig enkelt selv. Når vi snakker om kylling på indisk vis, er det viktig at du har godt med tid. Ofte marineres kyllingen i yoghurt natten over, og det er en utrolig god måte å mørne kyllingen på. Den blir fantastisk mør og saftig, og nærmest smelter på tungen.
Dagen før, marinerer du kyllingen i yoghurt:
- 1 dl naturell youghurt
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss ingefær
- 3 ss sitronsaft
- 1 ts salt
- ½ ts chilipulver
- 1 liten ts korianderfrø, støtt i morter
- 1 ss frisk koriander
- 3 ts tandoori masala
- 1 kg kyllingfilet
Så gjør du: Marinade
Riv ingefær og hvitløk på rivjern. Mal korianderfrø. Del filetene i stykker på cirka 50 gr.
Bland alle ingrediensene og legg filetene i marinaden natten over eller minst 1 time.
Samme dag du skal servere, lager du sausen:
- 4 ss olje
- ½ ts malt spisskummen
- ½ ts revet muskatnøtt
- ½ ts gurkemeie
- Salt og chilipulver etter smak
- 1 fedd hvitløk, revet
- 1 ss ingefær, revet
- 1 ss tomatpuré
- 2-3 ferske tomater, uten skall og kjerne, finhakket.
Eventuelt hermetiske tomater, uten juicen. - 1 ss yoghurt eller rømme
- 1 dl fløte
- 10 cashewnøtter (valgfritt)
- Litt finsnittet koriander
Så gjør du:
- Stek de marinerte kyllingfiletene i ca. 15 minutter midt i stekeovnen på 225 °C
- Varm olje i en stor jerngryte eller dyp panne
- Tilsett de tørre krydderne. Kjenn den deilige duften når krydderne freser litt. Rør kjapt med tresleiv. La frese i ca 1 minutt
- Tilsett revet hvitløk, ingefær og tomatpuré og la frese med 1-2 minutter
- Tilsett tomatene og la koke 2-3 minutter
- Tilsett rømme og fløte
- Bland alt godt og tilsett malte cashewnøtter og de stekte kyllingfileter.
La de trekke i sausen til de er ferdige, ca. 15 minutter - Dryss litt finsnittet koriander over, rett før servering
Serveres med:
- ris
- papadam-brød (helstprø og friterte flatbrød)
- hjemmelaget mangochutney
- hjembakte nanbrød
- hjemmelaget raita