Choronsaus – en pikant variant av Bearnaissaus

Foto: MatPrat.no

Choronsaus er en smakssatt bearnaise som er tilsatt litt tomatpuré. Dette er en klassiker som er litt fyldigere og rundere enn den opprinnelige sausen og smaker godt til kylling- og kalkunfilet, gjerne i kombinasjon med skalldyr. Prøv den også til en svine- og laksefilet eller en biff. Det er også kjempegodt.

Inspirasjon: MatPrat.no og Aperitif.no

Du trenger:

  • 2 sjalottløk
  • 0,5 dl hvitvins- eller estragoneddik
  • 1 dl hvitvin
  • 1 ts hele pepperkorn, knuses i en morter
  • 1 laurbærblad
  • 5 eggeplommer
  • 500 g smør (klarnet)
  • ½ ts hakket estragonblader, syltet
  • 2 ts tomatpuré

Så gjør du:

  • Kok ned finhakket løk, knust hel pepper, laurbærblad, eddik og hvitvin til halve mengden. Kjøl den ned.
  • Sil blandingen og visp inn eggeplommer. Visp blandingen over vanndamp til den får en kremaktig konsistens.
  • Smelt smøret og sett det til side et par minutter. Da vil smøret skille seg og få bunnfall. Bruk kun den klare/blanke delen av smøret. Smøret må ha samme temperatur som eggeblandingen.
  • Visp det klarnede smøret litt etter litt i eggeblandingen. Ha i litt kaldt vann underveis, hvis blandingen begynner å skille seg.
  • Ha i estragonblader og dampet tomatpuré (ha tomatpuré i en varm kjele og rør godt i et minutt. Da vil den bitre smaken i tomatpuréen bli borte).

TIPS! 

  1. Hvis sausen skulle skille seg, kan du begynne på nytt med en eggeplomme i en skål og spe sakte med den skilte sausen mens du pisker kraftig.
  2. Sausen kan lages før gjestene kommer og holdes varm over vannbad (ca. 60 °C).

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.