Skalldyrkraft med reker, ansjos og gulrot

Skalldyrkraft: Lær å lage kraft på reke- og scampiskall. Enklere enn du tror.
Foto: Pixabay.com

At edle dråper kan lukte så lite godt mens det står på er forunderlig. Men heldigvis smaker det langt bedre enn det lukter. Lager du kraften selv har du det som trengs til å sette prikken over i’en til sauser og supper til sjømat.

Du kaster vel ikke rekeskallet etter en rekeaften? Nei det var godt. Du gjør som meg; legger det i fryser’n og tar det frem når du har samlet nok til å lage en deilig kraft på. Ikke bruk for mye grønnsaker, da «vanner du ut» renheten, og du trenger mer av de edle dråpene.

Til skalldyrkraft trenger du:

  • 500 g skall og hoder av reker og/eller scampi
  • 1 stor løk finhakket
  • 6 stk ansjos-fileter finhakket kan fint erstattes med 1 ss Fish Sauce
  • 2 dl tørr hvitvin f.eks. Riesling
  • 2 fedd hvitløk finhakket
  • 1 liten gulrot i tynne skiver
  • 1/2 sitron saften av
  • olivenolje til steking

Så gjør du:

  • Varm litt olivenolje i en stekepanne på middels varme
  • Tilsett rekehodene og skallet og fres kjapt
  • Tilsett finhakket løk og la surre med til løken er blank og mør
  • Tilsett de finhakkede ansjos-filetene, eller 1 ss Fish Sauce
  • Tilsett vinene og kok inn til den nærmest er borte
  • Tilsett vann til det dekker skallene
  • Tilsett litt salt og pepper
  • La koke opp og la det putre i ca. 30-60 minutter. Jo lenger det koker, jo mer redusert blir det
  • Avkjøl litt og ha det hele i en blender og kjør til en jevn masse
  • Sil av i et finmasket dørslag
  • Smak til med eventuelt mer salt og pepper
  • Frys ned i isterningsposer, så har du ferdig redusert kraft til enhver anledning
Lykke til!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.