Oppskrift og inspirasjon: Kokketeateret, Støtvig Hotel, Larkollen
Crudité er fransk og betyr rått. Når vi snakker om en grønnsaks-crudité, skjæres grønnsakene i løvtynne skiver og legges 10-15 minutter (eller lenger) i vann med isbiter og setter i kjøleskap. Dette kan altså gjøres fort et par timer før det skal serveres.
Det er også veldig godt å blande slike grønnsaker i en blandet salat, rett før servering. Det gir en ekstra «crunch» innimellom salatbladene.
Jeg smakte dette på pannestekte kamskjell, og det var helt nydelig. Prøv også på et rekesmørbrød, til fiskemiddag, til svin og kylling. Bare fantasien setter grenser.
Slik lager du fennikel crudité:
- Skjær av stilkene, men ta vare på de fine «hårtustene» til pynt.
- Skjær, med mandolin, løvtynne skiver. Begynn øverst.
- Legg alt i en bolle med isbiter og sett kaldt minimum 10-15 minutter. Kan også stå et par timer.
Grønnsaker som egner seg å bruke til dette er f.eks.
- bladselleri
- gulerot
- reddik
- agurk
- paprika
- løk
NB! Gulerøtter og reddiker drysses med kakket, frisk dill og flaksalt.
