Kjapp Focaccia

Foto: MatPrat.no

Focaccia er den type brød som passer til alt, enten det er som tilbehør til en pastarett, til grilling eller ved siden av en god salat, til dukkah eller helt alene. Focaccia smaker aller best ferskt og nystekt. Oppskriften gir ca 12-14 deilige biter av saftig, lettsaltet brød.

Du trenger:

  • 1 kg hvetemel
  • 50 g gjær
  • Ca 7-10 dl lunkent vann (37 grader)
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 6 ss olivenolje
  • NB! Deigen skal være løs og fin, nesten litt flytende, tjukk grøt.

Så gjør du:

  • Løs opp gjæren i litt av det lunkne vannet.
  • Bland godt de tørre ingrediensene.
  • Tilsett olje, oppløst gjær og litt mer av den totale vannmengden. Spar litt vann, så du tilsetter underveis så du får riktig konsistens.
  • Elt godt (5 min i kjøkkenmaskin).
  • La heve i ca 30 min. eller til dobbelt størrelse.
  • Has i langpanne eller springform som er kledd med bakepapir og smurt med olivenolje.
  • Trykk forsiktig ut deigen til deigen fyller formen. Ha gjerne litt olivenolje på fingertuppene så blir det mindre klissete.
  • Etterhev i ca. 30 min.
  • Drypp litt olivenolje over deigen, strø med flaksalt og urter etter smak: timian, rosmarin, oregano etc.
  • Stekes på nederste rille, på 200 grader, i 25-30 min. eller til det er gyldent og fint.
  • Avkjøles på rist.

Egner seg også godt til frysing, og da tiner du brødet før du varmer det opp igjen i 3-5 minutter på 200 grader i stekeovnen.