
Denne deilige gryten fikk vi servert hos noen gode venner av oss. De hadde brukt lammelår, men du kan også bruke lammebog, om det skulle være lettere å få tak i.
Som tilbehør fikk vi helt nyyydelig potetstappe av mandelpoteter med smør og fløte, og herlige, ovnsbakte rotgrønnsaker i alle regnbuens farger.
Til dessert, fikk vi en slags innbakt eplekake fylt med deilige epler og vaniljekrem.
Til 4 personer trenger du:
Lammegryte:
NB! Ønsker du en kremet variant, tilsetter du 3 del fløte.
- 600 g grytekjøtt av lam , f.eks lammelår/ lammebog
- Nøytral olje til steking
- 2 poser sjalottløk, hele, men skrelt
- 2 gulrøtter, i terninger
- 100 g sellerirot, i terninger
- 1 ss tomatpuré
- 1 ts paprikapulver
- 3 stk hvitløksfedd, i skiver
- 5 dl buljong eller kraft av lam/okse/vilt
- 2 dl rødvin, og eventuelt en skvett calvados
- 1 boks hermetiske cherrytomater
- 2 ss frisk bladpersillle
- 2 laurbærblad
- 2 ss frisk timian
- Litt maizena til jevning
Mandelpotetstappe:
- 10 stk mandelpoteter
- 2 stk hvitløksfedd
- 0,5 dl fløte
- 2 ss smør
- Salt
- Pepper
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
- 2 pastinakk
- 1 rødbet
- 1 gulbete
- 1 polkabete (choggiabete)
- 1 gulrot
- 4 jordskokker
- ½ kålrot
- 4 hvitløksfedd, delt i to eller tre
- ½ sitron, saften av
- 3 ss olivenolje
- 2 ss flytende honning
- noen kvister timian
- salt
- pepper
Først lager du lammegryten klar, som skal småputre i 1,5 timer:
- Skrell sjalottløken.
- Skjær kjøtt i litt store, grove biter.
- Skjær gulrot og sellerirot i terninger.
- Skjær hvitløken i skiver.
- Brun kjøttet i en jerngryte i nøytral olje, tilsett løken og la den frese med til den er blank og fin.
- Tilsett hvitløk, paprikapulver, gulrot og sellerirot, rør godt sammen.
- Tilsett tomatpurè og la det hele frese i 2 minutter under omrøring.
- Tilsett rødvin (og evt calvados), og la dette koke nesten helt inn, tilsett kraften og la småkoke i minst 1,5 timer.
- Jevnes eventuelt med litt maizena, om det trengs.
Så lager du potetstappen:
- Skrell og skjær mandelpotetene i små stykker.
- Skrell og skvis hvitløksfeddene.
- Kok poteter og hvitløk møre, uten salt.
- Mos potetstappen for hånd (ikke bruk stavmixer, da blir den seig)
- Tilsett kremfløte, en klatt smør.
- Smak til med salt og sort, nykvernet pepper.
- Stappen kan gjerne varmes opp igjen, så lag den i god tid før gjestene kommer.
Under finner du fremgangsmåten på ovnsbakte rotgrønnsaker, som skal være ferdige samtidig som lammegryten: