Helstekt kalkun med waldorfsalat, rødkål og persillepoteter

Her er oppskrift på perfekt stekt kalkun.
Foto: MatPrat.no

Her er kortversjonen til perfekt stekt kalkun til nyttårsfesten:
Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middels stor kalkun på 5-6 kg.

Gni fuglen inn med salt og pepper. Gjerne også paprikapulver, det gir ytterligere fin farge på kalkunskinnet. Paprikapulveret kan du alternativt ta rett i det smeltede smøret du skal pensle fuglen med.

Beregn 500 g fugl per person og 30 minutters steketid per kilo fugl. Altså tar det 3 timer å steke en fugl på 6 kg.

NB! Pensle kalkunen hvert 20. minutt med smeltet smør. Det gir god stekeskorpe og saftig kjøtt.

Siste 10 minutter øser du over litt kraft som ligger i langpannen. 
Under, finner du veiledning steg-for-steg.
Bon Appétit og Godt Nytt År!

Du trenger:

  • 1 kalkun, ca. 5 kg (beregn ca 500 g kalkun pr person)
  • 200-250 gr smeltet smør
  • Paprikapulver
  • Salt og pepper
  • 1 sitron eller appelsin, skallet av
  • 5-6 gulrøtter, i biter
  • 2 stk persillerot, i biter
  • 4 stenger selleristang, i biter
  • 1 purreløk, i biter
  • 2 gule løk, i biter
  • 6 fedd hvitløk, hele med skall
  • 1 beger matfløte

Tilbehør:
Rødkål
og/eller rosenkål, waldorfsalat, kokte poteter, rørte tyttebær, svisker og brun saus som du lager av kraften.

Først gjør du:

  • Sett ovnen på 160 grader.
  • Smelt smøret forsiktig over lav varme.
  • Bind opp fuglen og massér salt, pepper og paprikapulver godt inn over det hele.
  • Legg fuglen i en langpanne med bena ned, og godt under seg.
  • Pensle over smeltet smør på ryggen og stek i 30 minutter.
  • Ta langpannen og fuglen ut, snu den med bena opp, og pensle godt med smeltet smør over bryst og lår og der du nå kommer til.
  • Ha litt vann i langpannen, så saften fra fuglen ikke brenner seg.
  • Legg halvparten av sitrusskallet og grønnsakene i langpannen for å få ekstra god kraft.
  • Sett fuglen inn i ovnen igjen på samme temperatur.
  • Stek så videre: Ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg, men husk at du nå allerede har brukt 30 minutter på å steke ryggen :o)
  • Pensle fuglen hvert 20. minutt med smeltet smør, for å sikre at skinnet blir sprøtt og og fuglen saftig.

Så lager du kraft:

  • I pakken med kalkunen, fikk du med hals og hjerte og kanskje noen andre godbiter.
  • Brun innvollene i stekepannen med litt smør.
  • Ha i resten av sitrusskallene og grønnsakene i en annen kasserolle med litt smør og surr dette blankt.
  • Tilsett innvollene i kasserollen og fyll opp med vann til det dekker.
  • La koke, og skum av det som trengs.
  • La koke/syde mens du steker fuglen, på lav varme.
  • Sil av kraften i en bolle og sett til side.

Så ferdigstiller du kalkunen:

  • Etter ca. 2,5 timers total steketid, bør kalkunen være ferdig, om du har en fugl på 5 kg.
  • Sjekk med en skarp kniv og skjær lett i låret. Om det renner klar kraft ut, er fuglen klar.
  • Hvis ikke, lar du den stå litt til.
  • Når fuglen er ferdig, legger du den på en fjøl og lar den hvile i minst 1 time, før du skjærer opp.
  • Mens fuglen hviler, lager du sausen.
  • Kraften som er i langpannen, siler du over til bollen med den kraften du allerede har laget.
Når fuglen er ferdig, lar du den hvile minst 1 time så saften setter seg i kjøttet. Stekeskyen siler du og tilsetter sausen.
Usikker på om kalkunen er ferdig? Ta den gjerne ut litt før, når skinnet har fått fin, gylden farge. Pakk den inn i folie og et tykt håndkle og la den hvile et par timer på benken. Da unngår du at kalkunen blir tørr-stekt.

Til slutt lager du sausen:

  • Brun 3-4 ss smør, om du har noe til overs fra det smøret du smeltet til smøring av kalkunen, bruker du det.
  • Rør inn 3 ss hvetemel og la det bli brunt.
  • Tilsett kraften du har laget, litt og litt.
  • La koke i 10 minutter.
  • Smak til med salt, pepper og kanskje en fløteskvett?

Persillepoteter:

Skrell og kok poteter som vanlig. Rett før servering, hakker du litt persille, bladpersille, eller kruspersille. Det velger du selv. Ta en skje smør og bland forsiktig inn i potetkjelen, tilsett persillen og servér!

NB!
Ikke kast restene når middagen er over. Nå kan du lage fantastisk kraft av fugleskroget:

Kalkunkraft av restemat

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.