
Her er kortversjonen til perfekt stekt kalkun til nyttårsfesten:
Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middels stor kalkun på 5-6 kg.
Gni fuglen inn med salt og pepper. Gjerne også paprikapulver, det gir ytterligere fin farge på kalkunskinnet. Paprikapulveret kan du alternativt ta rett i det smeltede smøret du skal pensle fuglen med.
Beregn 500 g fugl per person og 30 minutters steketid per kilo fugl. Altså tar det 3 timer å steke en fugl på 6 kg.
NB! Pensle kalkunen hvert 20. minutt med smeltet smør. Det gir god stekeskorpe og saftig kjøtt.
Du trenger:
- 1 kalkun, ca. 5 kg (beregn ca 500 g kalkun pr person)
- 200-250 gr smeltet smør
- Paprikapulver
- Salt og pepper
- 1 sitron eller appelsin, skallet av
- 5-6 gulrøtter, i biter
- 2 stk persillerot, i biter
- 4 stenger selleristang, i biter
- 1 purreløk, i biter
- 2 gule løk, i biter
- 6 fedd hvitløk, hele med skall
- 1 beger matfløte
Tilbehør:
Rødkål og/eller rosenkål, waldorfsalat, kokte poteter, rørte tyttebær, svisker og brun saus som du lager av kraften.
Først gjør du:
- Sett ovnen på 160 grader.
- Smelt smøret forsiktig over lav varme.
- Bind opp fuglen og massér salt, pepper og paprikapulver godt inn over det hele.
- Legg fuglen i en langpanne med bena ned, og godt under seg.
- Pensle over smeltet smør på ryggen og stek i 30 minutter.
- Ta langpannen og fuglen ut, snu den med bena opp, og pensle godt med smeltet smør over bryst og lår og der du nå kommer til.
- Ha litt vann i langpannen, så saften fra fuglen ikke brenner seg.
- Legg halvparten av sitrusskallet og grønnsakene i langpannen for å få ekstra god kraft.
- Sett fuglen inn i ovnen igjen på samme temperatur.
- Stek så videre: Ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg, men husk at du nå allerede har brukt 30 minutter på å steke ryggen :o)
- Pensle fuglen hvert 20. minutt med smeltet smør, for å sikre at skinnet blir sprøtt og og fuglen saftig.
Så lager du kraft:
- I pakken med kalkunen, fikk du med hals og hjerte og kanskje noen andre godbiter.
- Brun innvollene i stekepannen med litt smør.
- Ha i resten av sitrusskallene og grønnsakene i en annen kasserolle med litt smør og surr dette blankt.
- Tilsett innvollene i kasserollen og fyll opp med vann til det dekker.
- La koke, og skum av det som trengs.
- La koke/syde mens du steker fuglen, på lav varme.
- Sil av kraften i en bolle og sett til side.
Så ferdigstiller du kalkunen:
- Etter ca. 2,5 timers total steketid, bør kalkunen være ferdig, om du har en fugl på 5 kg.
- Sjekk med en skarp kniv og skjær lett i låret. Om det renner klar kraft ut, er fuglen klar.
- Hvis ikke, lar du den stå litt til.
- Når fuglen er ferdig, legger du den på en fjøl og lar den hvile i minst 1 time, før du skjærer opp.
- Mens fuglen hviler, lager du sausen.
- Kraften som er i langpannen, siler du over til bollen med den kraften du allerede har laget.
Til slutt lager du sausen:
- Brun 3-4 ss smør, om du har noe til overs fra det smøret du smeltet til smøring av kalkunen, bruker du det.
- Rør inn 3 ss hvetemel og la det bli brunt.
- Tilsett kraften du har laget, litt og litt.
- La koke i 10 minutter.
- Smak til med salt, pepper og kanskje en fløteskvett?
Persillepoteter:
Skrell og kok poteter som vanlig. Rett før servering, hakker du litt persille, bladpersille, eller kruspersille. Det velger du selv. Ta en skje smør og bland forsiktig inn i potetkjelen, tilsett persillen og servér!
NB!
Ikke kast restene når middagen er over. Nå kan du lage fantastisk kraft av fugleskroget: