
Fransk landkylling på sitt beste, med de enkleste ingrediensene; timian og hvitløk. Denne saftige og smakfulle kyllingretten krever minimal innsats, men en god porsjon tålmodighet. Blir du med på det, kan dette bli en kyllingfest for både store og små, og kanskje din søndagsfavoritt til litt hustrige dager.
Helstekt kylling i gryte av jern eller leire?
Opprinnelig lager du denne retten i en leirgryte, en Römertopf leirgryte. Men min leirgryte fra 80-tallet forsvant ut på loppis etter flere år som støvsamler, og i dag bruker jeg jerngrytene fra Le Creuset, og simpelthen elsker dem.
Oppskriften er inspirert av Clotilde Dusoulier, Europas mest populære matblogger. Jeg har allikevel tillatt meg å tilsette et par ingredienser for å gjøre kyllingkraften enda mer smakfull.
Du finner orignaloppskrifter på Klikk.no, men her finner du min.
Til helstekt kylling trenger du:
- 1 gårdskylling, ca 2 kilo
- 1 ss olivenolje
- 1 hel hvitløk
- 1 sitron helst organisk delt i fire
- 1 gul løk i grove båter
- 4 gulrøtter i grove stenger
- 4 kvister frisk timian
- 2 kvister frisk rosmarin
- havsalt og nykvernet pepper
Så gjør du:
- Gni skinnet på kyllingen med olivenolje, ha på godt med salt og pepper overalt, bind bena sammen og legg kyllingen med brystene opp i en leirgryte eller jerngryte som er stor nok
- Del hvitløken opp i fedd (ikke skrell dem)
- Legg fedd, sitron og urter rundt om på kyllingen
- Sett på lokket og sett gryta i kald ovn
- Sett temperaturen på 150 grader
- Bak den i 2-3 timer eller til den er gjennomstekt (dersom du bruker et steketermometer så stikk det i låret på den tykkeste delen. Kyllingen er ferdig på 82 grader)
- Øs kraften som kommer ut, over kyllingen omtrent hvert 45 minutter
- Dersom skinnet fortsatt er litt blekt fjerner du lokket og sette temperaturen til 200 grader, til kyllingen har fått fin, gylden farge, ca. 20 minutter
- Legg kyllingen på et skjærebrett
- Skjær løs stykkingsdelene
- Legg løk og gulrøtter ved siden av kyllingen på fatet
- Ha stekesjyen/kraften, urter og hvitløksfedd i et sausenebb og server mens det er varmt
- Servér gjerne med ris, potetstappe eller bakte potetbåter