
En fantastisk saftig kylling får du om du legger den rå i saltlake over natten. Men mye er gjort om du bare har 2-3 timer til rådighet.
Kylling i saltlake:
- Kok opp 2 liter vann og tilsett 2 dl salt (beregn 1 dl salt per liter vann)
- Avkjøl
- Skyll kyllingen godt.
- Løsne bena og la de falle utover
- Legg kyllingen i saltlaken og sørg for at laken dekker fuglen
- Sett kaldt over natten. Har du bare noen timer til rådighet, bruk den tiden du har til å la den trekke til seg saltvannet
- Når du skal steke den, tørker du den godt før du forbereder videre
Helstekt kylling
Du trenger:
- Smør, romtemperert
- Sitron
- En kvast timian eller andre ferske urter du foretrekker
- Nykvernet pepper
Så gjør du:
- Tørk kyllingen godt, både innvendig og utvendig
- Løsne skinnet forsiktig med fingrene og legg romtemperert smør under skinnet.
- Klem forsiktig ut smøret ved lå massere kyllingen utenpå
- Strø over nykvernet pepper
- Ha noen smørklatter i en ildfast form
- Strø over litt mer nykvernet pepper
- Legg kyllingen med bena opp, oppå smørklattene
- Tilsett litt vann i bunn, bare så det dekker så vidt (dette blir det kraft av)
- Stek på 150 grader i ca 90 minutter
- Bruk gjerne et steketermometer i den tykkeste delen av kyllingen
- Når kyllingen er gjennomstekt, har den en kjernetemperatur på 70-75 grader
- Ta kyllingen ut å la den hvile utildekket i 30-40 minutter
- Sil av kraften i et beger og sett til side (denne skal du bruke til sausen)
- Sett ovnen på 225 og stek kyllingen ytterligere 10-15 minutter til skinnet er sprøtt
- La hvile 10-15 minutter til før du begynner å skjære i den
Mens kyllingen hviler første gang, lager du risen.
Når kyllingen hviler andre gang, lager du smørdampet rosenkål og karrisaus