
Karripasta er enkelt å lage, du trenger bare et utvalg av en litt uvanlig sammensetning av krydder, i hvert fall for oss nordboere. Antageligvis har du det meste i krydderhyllen allerede, og så kjøper du inn de andre. I tillegg trenger du en hurtigmikser, og en morter.
Her er oppskrift på rød karripasta: Den er rask, god og veldig enkel.
Til rød karripasta trenger du:
- 30 g fersk ingefær
- 4 fedd hvitløk
- 1-2 røde ferske chili
- 2 sjalottløk
- 1 ss kardemommekapsler eller 1 liten klype malt kardemomme
- 1 ts hel sort pepper
- 1 ts hel nellik
- 1 ts hel spisskummen
- 1 ts fennikelfrø
- 1 ts korianderfrø
- 1 kanelstang (ca. 5 cm), valgfritt
- 1 ts gurkemeie
- 2 ts paprikapulver
Så gjør du:
Kjør ingefær, hvitløk, sjalottløk og chili til fin mos i en hurtigmikser.
Rist kardemomme, pepper, nellik, spisskummen, fennikelfrø, korianderfrø og kanel i en tørr varm panne til det dufter herlig aromatisk. Knus de ristede krydderiene i en morter (fjern eventuelt det ytterste «skallet» på kardemommekapslene).
Bland krydderblandingen sammen med ingefær- og chilimosen, og tilsett paprikapulver og gurkemeie.
Oppbevares i tett glass i kjøleskapet i 1-2 uker.
Når du skal bruke karripastaen, begynner du å frese den i en middelsstor/stor gryte med litt klaret smør eller olje. Fres over middels varme under omrøring i ca. 5-10 minutter, før du tilsetter de andre ingrediensene: kjøtt, fisk, fugl eller grønnsaker.