Hjemmelaget rød currypasta

Karripasta er jevne, våte blandinger av friske og tørkede krydder og urter, røtter og noen andre ingredienser. Tradisjonen sier at å lage karripasta er en ferdighet som unge kvinner må vise for å være et godt koneemne. Foto: Wikimedia

Karripasta er enkelt å lage, du trenger bare et utvalg av en litt uvanlig sammensetning av krydder, i hvert fall for oss nordboere. Antageligvis har du det meste i krydderhyllen allerede, og så kjøper du inn de andre. I tillegg trenger du en hurtigmikser, og en morter.
Her er oppskrift på rød karripasta: Den er rask, god og veldig enkel.

Til rød karripasta trenger du:

  • 30 g fersk ingefær
  • 4 fedd hvitløk
  • 1-2 røde ferske chili
  • 2 sjalottløk
  • 1 ss kardemommekapsler eller 1 liten klype malt kardemomme
  • 1 ts hel sort pepper
  • 1 ts hel nellik
  • 1 ts hel spisskummen
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 kanelstang (ca. 5 cm), valgfritt
  • 1 ts gurkemeie
  • 2 ts paprikapulver

Så gjør du:

Kjør ingefær, hvitløk, sjalottløk og chili til fin mos i en hurtigmikser.

Rist kardemomme, pepper, nellik, spisskummen, fennikelfrø, korianderfrø og kanel i en tørr varm panne til det dufter herlig aromatisk. Knus de ristede krydderiene i en morter (fjern eventuelt det ytterste «skallet» på kardemommekapslene).

Bland krydderblandingen sammen med ingefær- og chilimosen, og tilsett paprikapulver og gurkemeie.

Oppbevares i tett glass i kjøleskapet i 1-2 uker.

Når du skal bruke karripastaen, begynner du å frese den i en middelsstor/stor gryte med litt klaret smør eller olje. Fres over middels varme under omrøring i ca. 5-10 minutter, før du tilsetter de andre ingrediensene: kjøtt, fisk, fugl eller grønnsaker.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.