Hjemmelaget tacokrydder på 1-2-3

Lager du tacokrydderet selv, får du det akkurat som du vil. Her er oppskrift.
Hjemmelaget tacokrydder mixer du på under 5 minutter. Lag den uten salt, det kan du tilsette mens du lager selve retten, så får du det akkurat som du ønsker. Foto: Pixabay.com

Tex-mex, sammensatt av ordene Texas og Mexico, er matkultur fra USA med kulinariske tradisjoner i Mexico. Matkulturen spredde seg fra de amerikanske grensestatene i sør, særlig Texas, til resten av USA. Noe som gjenkjennes i tex-mex er den søte smaken som man ikke finner i meksikansk mat. Matkulturen har siden spredt seg til resten av verden, særlig Europa. Svenskene er faktisk de som spiser mest tex-mex-mat i hele Europa. [Kilde: Wikipedia]

Tips til hjemmelaget tacokrydder

*Salt: Jeg bruker alltid lite salt i maten, fordi jeg tåler salt dårlig. Jeg ettersalter i stedet. På den måten får du mye mer kontroll over saltinnholdet på mat du spiser.
Mange kokker kan nok være uenige i det, men når det en gang er sånn at jeg er «overfølsom» for salt, er dette min måte å kompensere på. I tillegg spiser vi altfor mye salt, sier de som vet.

**Chili: Det er også mange som overhodet ikke fikser chili. Jeg simpelthen ELSKER det. Det samme gjør mannen min, Thomas!
Å kutte ut chilien, om du ønsker det, ødelegger ingen rett. Det er min mening. Det er de andre urtene og krydderne som setter aromaen og smaksetter retten, skiller klinten fra hvete på en måte. Så, gjør som du føler for, og lag DIN variant og mat for DEG. For det er jo denne «bloggen» dreier seg om, inspirere DEG til å lage DINE varianter av andres oppskrifter og dermed lager du DIN MAT :o)

Til taco-krydder trenger du:

  • 2 ss malt spisskummen
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ss tørket oregano
  • ½ ss chilipulver**
  • 1 ts chiliflak**
  • ts sort svart pepper
  • 2 ts hvitløkspulver
  • 1 ts salt*

Så gjør du:

  • Bland alt og oppbevar i lufttett boks eller glass eller hva du måtte ha. Varer så lenge de tørre krydrene har holdbarhetsdato. Sjekk det, og skriv på beholderen med det DITT tacokrydder :o)
  • ANVENDELSE: Beregn 1 ss tacokrydder per 400 g kjøtt eller kylling.

Tips når du skal bruke krydderet til taco-middag:

  • Varm opp olje i en steke­panne og brun kjøtt eller kylling
  • Tilsett 1 ss tacokrydder per 400 g kjøtt/kylling og la det blande seg godt med kjøttet
  • Tilsett 1 ss tomatpuré og la det frese inn
  • Tilsett 1/2 dl vann og skru ned varmen
  • Smak til. Trenger du mer taco-krydder? Tilsett litt til
  • La blandingen syde i 10 minutter, juster med vann for å få konsistensen du vil ha
  • Smak til med salt

Enjoy!