
La oss ta vare på høna! Ukens snakkis om at høner blir sement, har rystet et helt land.
Er det mulig å kaste så mye mat? NEI, mener jeg.
Her er en klassisk, tradisjonell matrett med en litt ny vri, inspirert av KIWI.
NB! Det står i oppskriften at retten skal koke totalt i 40 minutter. Det synes jeg er litt lite, når vi bruker høne, men for all del, prøv deg frem.
Du trenger (til 4 personer):
- 1 høne på 2,2-2,9 kg
- 0,3 sellerirot
- 1 persillerot
- 2 gulrøtter
- 2-3 fedd hvitløk
- 4 sjalottløk
- 300 g sjampinjong
- 1 neve bladpersille
- 1 sitron, saften av
- 0,5 dl vann
- 2 dl fløte
- 1 ss smør
- salt
- pepper
- 2 ss olivenolje til steking
Så gjør du:
- Skyll og skrell rotgrønnsaker. Skjær dem opp i litt grove skiver.
- Del hvitløk i to og finhakk løk. Del sjampinjonger i to.
- Sett en stor gryte på komfyren, og stek sjampinjong i olivenolje sammen med hvitløk, sjalottløk, gulrot, sellerirot, persillerot og stilkene fra blad-persillen.
- Skjær hønen i grove stykker (del lårene i to stykker og brystet med ben i seks stykker).
- Tilsett salt og pepper og legg kjøttet i gryten.
- Brun kjøttstykkene lett sammen med grønnsaker og tilsett sitronsaft og nok vann til å dekke innholdet i gryten.
- La alt småkoke under lokk i ca. 20 minutter.
- Ta ut persillestilker og tilsett fløte. Smak til med salt og pepper.
- La det småkoke i ytterligere 20 minutter uten lokk, til kjøttet løsner fra beina.
- Fjern hvitløken.
- Sil av litt væske og bland den til et skum sammen med 1 neve bladpersille med en stavmikser.
- Hell skummet tilbake i gryten og rør.
- Garner frikasséen med persille før du serverer.
- Server retten i den gode kraften i dype tallerkener.
ENJOY!