Slik koker du ris som på indiske restauranter

Det er en kunst å koke ris. Her har du oppskrift på hvordan man koker perfekt ris
Foto: pixabay.com

 

Det er en kunst å koke ris, jeg føler at jeg nå endelig har knekt koden for å få risen slik vi får det på, blant annet, indiske restauranter. Riskoker er mitt gode redskap, og den koster ikke mye.

På verdensbasis regnes ris som et av de viktigste kornslagene, etter mais og hvete. Det er det eneste hovednæringsmidlet for nesten 50 % av verdens befolkning, og i motsetning til de andre kornslagene, er mer enn 95 % av rishøsten føde for mennesker. På noen asiatiske språk er ordet for «ris» og «mat» det samme. Populære rissorter i Norge er jasminris fra Thailand og basmatiris fra Iran, India og Pakistan. [Kilde: Wikipedia]

Min favoritt er basmatiris. Den er fast, tørr og smakfull. Med eksperthjelp av en god venninne fra Iran, har jeg knekt riskoden. Håper du blir like fornøyd som meg. Velbekomme :o)

Til perfekt ris, trenger du:

  • 0,75 dl basmatiris per person
  • 1,5 dl vann per 0,75 dl ris
  • 1 klype salt
  • litt olivenolje

Slik lager du perfekt ris:

  • Hell risen i et dørslag og skyll risen godt under kaldt, rennende vann.
  • Fyll en bolle som dørslaget passer til, med masse vann, slik at det dekker reisen. Ha dørslaget med risen oppi, og la ligge minst en time, men gjerne så lenge som mulig.
  • Nå ser du at vannet blir ganske grumsete. Det er bra, for det er dette vi skal få ut.
  • Ha riktig mål med vann i en kjele. Tilsett salt og den skylte risen. Bland lett.
  • Kok opp under lokk. Skru ned platen til middels varme og lett litt på lokket så noe av fuktigheten fordamper.
  • Etter ca. halvgått tid, lag små groper med baksiden på en gaffel, sleiv eller lignende og tilsett litt olivenolje i gropen. Lag mange groper med et par cm mellomrom.
  • Lett enda litt mer på lokket, og skru ned varmen. La vannet fordampe sakte.
  • Når risen begynner å reise seg, og stå opp, er risen ferdig og smaker helt nydelig.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 tanker om “Slik koker du ris som på indiske restauranter”