
Inspirasjon : Ole Martin Alfsen, godt.no
Ribba legges opp/ned for at svoren skal dampes. Det gjør at svoren «popper» skikkelig. Altså vil ribba vanligvis få sprø svor av seg selv med denne tilberedingsmetoden. Skulle ikke dette være tilfelle, ikke gå i kjelleren! Det kan fikses – du kan sette ribba i ovnen under grill eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie så de ikke blir brent. Bare pass på – så det ikke brenner seg.
Skal du servere medisterkaker og julepølser i tillegg, trenger du mindre ribbe.
Lykke til!
Du trenger, til 6 personer:
- 4 kg tynnribbe
- 4 stk gulrøtter (små)
- 2 stk gule løk
- 2-3 stilker stangselleri
- 1 stk persillerot (liten)
- 4 fedd hvitløk
- Salt og pepper til å smøre inn i ribba
Slik lager du perfekt juleribbe:
Trinn 1: Altså 2 dager før du skal steke ribba:
- NB! To dager før du skal steke:
- Begynn å rute svoren så tynt som mulig og i samme lengderetning som beina. Bruk en skarp og spiss kniv, eller en ren tapetkniv, ca 1⁄2 cm ned i spekket. Kutt nesten helt ned i kjøttet, om det kommer litt inn på kjøttet er det ikke krise – viktigst er det at fettet får fine dype kanaler å renne vekk i, slik at svoren kan bli sprø. Så ruter du i andre retningen.
- Krydre ribba godt med salt og pepper.
- Legg ribba, med svoren ned i en langpanne og dekk over med aluminiumsfolie.
- Sett i kjøleskap frem til du skal steke den.
Trinn 2: Serveringsdagen (ca. 4 timer steketid + ca. 1 time hvile):
- Sett ovnen på 230 °C, vanlig over/undervarme. Legg ribba i en langpanne med svoren ned. Fyll på̊ vann til det går ca 2 cm opp på ribba og legg i hakket løk, gulrot, persillerot og eventuelt andre rotgrønnsaker som det blir god kraft av.
- Dekk langpanna med folie og sett i ovn i 40-45 minutter.
- Ta så ut langpannen av ovnen.
- Skru ned ovnen til 175 °C, fremdeles over- og undervarme.
- Legg ribba på en rist, med svoren opp. Legg litt folie under ribba, slik at du lager en forhøyning så fettet renner av ribba og ikke ned i ribbekjøttet.
- Sett langpannen, med vannet og grønnsakene i, inn i ovnen igjen.
- Sett inn risten med ribba på, på rillen over langpannen med vann og grønnsaker i.
- Slik renner kraften fra kjøttet ned i kraften du driver og lager i langpannen.
- Stek videre i ca 2 ½ time.
- Mot slutten kan du også̊ helle litt juleøl i langpannen, som vil gi et enda rikere smaksresultat.
- Etter 2 ½ time løfter du ut langpannen med vann og grønnsaker, samt ribba.
- Skru opp temperaturen til 230 °C.
- Hell sjyen over i en kjele gjennom en sil og sørg for å få med alle grønnsakene i silen.
- Press gjerne litt av grønnsakene gjennom silen med baksiden av en skje.
- Legg ribba tilbake i langpanna, som nå er tømt for kraft.
- Sett tilbake i ovnen i ca 30 minutter.
- Etter en stund vil svoren begynne å løfte seg og bli nydelig og sprø. Du kan også hjelpe til med litt varmluft i denne perioden. Nå er det viktig å følge med: Noen ovner er mer effektive enn andre.
- Ta ut ribba og la den hvile, uten tildekning, på et lunt sted i minimum i 45 minutter opp mot 1 time. Slik får du en saftig og god ribbe og temperaturen på kjøttet blir perfekt. NB!!! IKKE dekk til ribba når den hviler, da blir svoren som gummi.
NB! Svoren kan være poppet, men ikke sprø, etter endt steketid. Men det blir den mens den hviler, ved god hjelp av luft og at den får tørke litt. Svoren blir kjempesprø. Æresord og kors på halsen :o)
Serveres med:
- Kokte poteter drysset med kruspersille
- Rødkål
- Surkål
- Tyttebær
- Sylteagurk
- God sennep
- Medisterkaker
- Julepølser