Gresk kjøttbrød med tzatziki, gresk salat, patatas bravas og focaccia

Ta deg tid til å legge litt ekstra i søndagsmiddagen denne helgen. Jeg anbefaler mitt nye tilskudd i min samling av oppskrifter: Gresk kjøttbrød med patatas bravas, tzatziki, gresk salat og focaccia. Akkompagnert med en deilig, rund chianti.
Og som de sier rundt Middelhavet: ΓΑΜΑΣ! Salute! Salud!

Dette kjøttbrødet er med greske smaker, men her setter kun fantasien begrensninger. Hvorfor ikke lage DIN EGEN variant, med dine Topp-10 urter og krydder?
For eksempel en indisk karri- og koriandervariant med lammekjøtt, en med italienske urter eller kanskje en fransk vri? Som sagt, det er kun fantasien som setter begrensningen.

Nederst ser du bilder av de ulike stegene.

Slik går kabalen opp:

  • Sett FOCACCIA-deigen.
  • Lag GRESK SALAT (denne blir enda bedre, om du lager den dagen før…)
  • Lag TZATZIKI (kan lagen dagen før, eller enda tidligere…)
  • Lag kjøttbrødet klart til steking.
  • Stek FOCACCIA-brødet.
  • Lag PATATAS BRAVAS.
  • Stek kjøttbrødet i 10-15 minutter.
  • Sett potetene inn i ovnen sammen med kjøttbrødet og stek i ytterligere 45-50 min.
  • Etter 60 minutter er middagen klar :o)

Du trenger:

Kjøttbrød:

  • 1 dl ukokt ris
  • 250 g kjøttdeig av svin
  • 250 g kjøttdeig av storfe (eller lam)
  • 1 egg
  • 1 dl melk
  • 1 ts grovt havsalt
  • nykvernet pepper
  • plastfolie

Fyll:

  • 2 ss hakket fersk persille
  • 1 knust fedd hvitløk
  • 1 gul løk, finhakket
  • 100 g fetaost
  • smør

Så gjør du:

Kjøttbrød

  • Kok risen som anvist på pakken, med litt salt.
  • Ta gryten av varmen og la den stå og avkjøle seg litt, rund 15 min.
  • Bland kjøtt, egg, melk og krydder til en farse.
  • Tilsett den kokte, lett avkjølte risen.
  • Bland godt.

Fyll

  • Bland persille, hvitløk og løk sammen, og smuldre osten oppi.
  • Legg et stort stykke plasfolie utover kjøkkenbenken.
  • Fordel farsen jevnt utover plastfolien, men ikke bredere enn at den passer i brødformen.
  • Smør fyllet utover farsen.
  • Rull sammen, som en rullekake.
  • Kle en brødform med bakepapir.
  • Legg farsen oppi, innrullet i plastfolien
  • Sett kaldt i 20-30 minutter og la deigen «hvile».
  • Mens kjøttbrødet «hviler» i kjøleskapet lager du PATATAS BRAVAS.
  • Når farsen er ferdig «hvilt, fjerner du plastfolien.
  • Legger farsebrødet tilbake i brødformen som er kledd med bakepapir.
  • Fordel smørklatter over farsebrødet.
  • Strø over litt oregano.
  • Stekes midt i ovnen på 200 C i ca 1 time, eller til brødet har fått fin, gylden farge.

Serveres med godt brød, f.eks. italiensk FOCACCIA, gresk TZATZIKI, GRESK SALAT og spanske PATATAS BRAVAS. Sånn kommer du Middelhavet rundt, med de beste smakene fra hvert land hvor solen (nesten alltid) skinner.

ΓΑΜΑΣ! Salute! Salud!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.