Klassisk lutefisk med ertepuré og sprøstekt bacon

Foto: MatPrat.no

Ole Martin Alfsen viser oss hvordan vi lager perfekt lutefisk med tilbehør.

Se video: Lutefisk med Alfsen på VGTV

Forklaring
NB! Beregn 500 g fisk per pers og én neve havsalt per 2 kg fisk
Lutefisken kan kokes i kjele eller ovn, men ovn er klart å foretrekke.

Dryss over godt med havsalt og la fisken stå i minimum 20 min.

Skyll så av saltet, tørk fisken og skjær den i passe store serveringsstykker (så like på størresle som mulig).

Legg en tallerken i en langpanne så kraften fra fisken kan renne av under tilberedningen. Legg lutefisken med skinnsiden ned på tallerkenen.

Dekk pannen med aluminiumsfolie og bak fisken i ovnen på ca 200-250 grader.

Tiden avhenger av tykkelsen og størrelsen på fisken samt ovnstemperaturen. Varmluftsovn er raskere enn vanlig ovn. Små tynne fileter trenger 8-10 minutter i en varmluftsovn, større stykker opp til 20-25 minutter.

Er du i tvil: Fisken er ferdig når den lett flaker seg. Løft derfor på folien og sjekk underveis.

Oppskrift: Apéritif

Ertestuing og sprøstekt bacon

  • 250 g Ringerikserter eller 3 dl tørre grønne erter
  • 1-2 ss smør
  • Salt og pepper

Skyll og bløtlegg ertene i kaldt vann natten over.
Sil av ertene og ha dem i en kasserolle.
Tilsett nytt, friskt vann. Nok til å dekke ertene.
Kok opp og la det småkoke i 30-40 minutter til ertene er møre.
Tilsett smør, salt og pepper.
Mos med en stavmikser.
Er stuingen for bløt, setter du den tilbake og lar den småkoke til ønsket konsistens. Eventuelt kan du bruke litt maizena til å jevne ut: Rør ut 1 ss maizena i 1,5 dl vann og rør ut i stuingen. Gjenta om du fremdeles synes stuingen er for bløt.

  • Skivet, tørrsaltet bacon – lag nok – det pleier å gå med mye
  • Smør, eller aller helst ribbefett, til steking

Skjær bacon i strimler, ikke for tynt.
Varm pannen på middels varme.
Tilsett bacon.
Tilsett smør eller ribbefett.
Stek til det får en fin gylden farge og sprøhet.
Ha alt i en bolle til servering.

Se video: Tilbehør til lutefisk med Alfsen på VGTV

Sennepssaus

2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl helmelk
2 ss dijonsennep
2 dl geitost, revet

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring.
Kok opp og la sausen trekke i 6-8 min.
Sjekk om melsmaken er borte. Hvis ikke, lar du den koke litt til.
Tilsett ost og la den smelte under omrøring.
Smak til med sennep, salt og pepper.