Klassisk Moussaka fra Hellas

Foto: Flickr.com

Moussaka¬†er en gratinert matrett som stammer fra Midt√łsten, men som ogs√• er typisk for balkanske kj√łkken. Den er for nordmenn kanskje¬†best kjent fra Tyrkia og Hellas, men den er utbredt i store deler av Midt√łsten og p√• Balkan.

Moussaka best√•r i hovedsak av aubergine, tomat, lam, hvitl√łk og diverse urter. I denne oppskriften har jeg ogs√• poteter, fordi jeg synes stivelsen i potetene hjelper til «√• stramme opp» formen litt og gi den en god fasthet.

Serv√©r gjerne en gresk salat, tzatziki og godt br√łd til.

Mousakka lages i forskjellige former og variasjoner i de ulike landene og geografiske omr√•dene hvor denne er utbredt. Jeg har funnet min variant: Jeg lager den i br√łdform, fordi den er h√ły og fin. Husk at bechamelsausen eser under steking pga eggene, og det kan fort renne over i ovnen.

Til klassisk moussaka trenger du:

  • 1 kg auberginer
  • ¬Ĺ kg poteter
  • ¬Ĺ kg kj√łttdeig av storfe eller lam, eller en miks av dette
  • 1 boks¬† hermetiske tomater, hakket
  • 2 stk gul l√łk, hakket
  • Olivenolje til steking
  • 1-2 laurb√¶rblad
  • Laub√¶rblad ‚Äď 1 stk
  • 1-2 fedd hvitl√łk
  • Ost ‚Äď til gratinering, ca. 200 g
  • ¬Ĺ l helmelk
  • 1 egg
  • 4 ss sm√łr
  • 6 ss hvetemel
  • ¬Ĺ ts kardemomme
  • Salt og pepper

S√• gj√łr du:

  • Ha l√łk i pannen, stek de forsiktig til de er m√łre og blanke
  • Bland i kj√łttdeigen og stek videre
  • Tilsett hermetiske tomater, laub√¶rblad, salt og pepper
  • Kok under lokk i minst 30 minutter (jo lenger du lar det koke, jo bedre blir den)
  • Skj√¶r auberginer og skrelte poteter i tynne skiver
  • Stek dette i porsjoner i en stekepanne, eller stek i ovn p√• 200 grader til de har f√•tt litt farge
  • Det er dette som tar tid!!! Imens kan kj√łttsausen st√• √• putre og godgj√łre seg

Lag bechamelsausen:

  • Ha i 6 ss sm√łr, 8 ss hvetemel og 1 liter melk i en kjele
  • R√łr hele tiden til det begynner √• koke og tykne
  • La den koke forsiktig i 5-10 minutter s√• det ikke blir melsmak p√• sausen
  • Ta kjelen av varmen, og la den kj√łle seg litt ned
  • Smak til med salt og pepper
  • Visp eller rist lett sammen eggene og ha dem i sausen
  • R√łr godt og se hvordan den tykner

Legg i form:

  • Sm√łr formen i bunn.
  • Ta ut laub√¶rbladet av kj√łttsausen
  • Legg halvparten av potetene nederst
  • Deretter tar du halvparten av kj√łttsausen over potetene
  • Dryss revet ost over
  • Legg auberginene og resten av potetene over kj√łttsausen igjen
  • Legg p√• resten av kj√łttsausen
  • Dryss revet ost over
  • Hell over sausen
  • Stek p√• 200 grader i rundt 40 minutter ‚Äď til den er gylden
  • La den hvile minst 15 minutter f√łr du serverer
  • Dryss gjerne litt basilikumblader over formen f√łr du server ‚Äď det ser alltid flott ut

Server med gresk salat, tzatziki og br√łd etter smak. Kan med fordel lages dagen f√łr.

Gresk salat

Hjemmelaget Tzatziki | Smaken av Hellas

Kjapp Focaccia

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.