
Moussaka er en gratinert matrett som stammer fra Midtøsten, men som også er typisk for balkanske kjøkken. Den er for nordmenn kanskje best kjent fra Tyrkia og Hellas, men den er utbredt i store deler av Midtøsten og på Balkan.
Moussaka består i hovedsak av aubergine, tomat, lam, hvitløk og diverse urter. I denne oppskriften har jeg også poteter, fordi jeg synes stivelsen i potetene hjelper til «å stramme opp» formen litt og gi den en god fasthet.
Servér gjerne en gresk salat, tzatziki og godt brød til.
Mousakka lages i forskjellige former og variasjoner i de ulike landene og geografiske områdene hvor denne er utbredt. Jeg har funnet min variant: Jeg lager den i brødform, fordi den er høy og fin. Husk at bechamelsausen eser under steking pga eggene, og det kan fort renne over i ovnen.
Til klassisk moussaka trenger du:
- 1 kg auberginer
- ½ kg poteter
- ½ kg kjøttdeig av storfe eller lam, eller en miks av dette
- 1 boks hermetiske tomater, hakket
- 2 stk gul løk, hakket
- Olivenolje til steking
- 1-2 laurbærblad
- Laubærblad – 1 stk
- 1-2 fedd hvitløk
- Ost – til gratinering, ca. 200 g
- ½ l helmelk
- 1 egg
- 4 ss smør
- 6 ss hvetemel
- ½ ts kardemomme
- Salt og pepper
Så gjør du:
- Ha løk i pannen, stek de forsiktig til de er møre og blanke
- Bland i kjøttdeigen og stek videre
- Tilsett hermetiske tomater, laubærblad, salt og pepper
- Kok under lokk i minst 30 minutter (jo lenger du lar det koke, jo bedre blir den)
- Skjær auberginer og skrelte poteter i tynne skiver
- Stek dette i porsjoner i en stekepanne, eller stek i ovn på 200 grader til de har fått litt farge
- Det er dette som tar tid!!! Imens kan kjøttsausen stå å putre og godgjøre seg
Lag bechamelsausen:
- Ha i 6 ss smør, 8 ss hvetemel og 1 liter melk i en kjele
- Rør hele tiden til det begynner å koke og tykne
- La den koke forsiktig i 5-10 minutter så det ikke blir melsmak på sausen
- Ta kjelen av varmen, og la den kjøle seg litt ned
- Smak til med salt og pepper
- Visp eller rist lett sammen eggene og ha dem i sausen
- Rør godt og se hvordan den tykner
Legg i form:
- Smør formen i bunn.
- Ta ut laubærbladet av kjøttsausen
- Legg halvparten av potetene nederst
- Deretter tar du halvparten av kjøttsausen over potetene
- Dryss revet ost over
- Legg auberginene og resten av potetene over kjøttsausen igjen
- Legg på resten av kjøttsausen
- Dryss revet ost over
- Hell over sausen
- Stek på 200 grader i rundt 40 minutter – til den er gylden
- La den hvile minst 15 minutter før du serverer
- Dryss gjerne litt basilikumblader over formen før du server – det ser alltid flott ut
Server med gresk salat, tzatziki og brød etter smak. Kan med fordel lages dagen før.