
Det er mye spennende du kan gjøre med en skinkestek, men finnes det noe bedre enn en minnerik mormorvariant, med saftig kjøtt, sprø svor, tykk brun saus, epler og svisker? Bring de gode gamle mattradisjonene videre med denne erværdige søndagsklassikeren.
Kilde: Meny.no
Akkurat hvor lang tid du trenger til å steke, avhenger av størrelsen, men i følge Ingrid Espelid: 1,5 time for den første kiloen, deretter 1 time pr. kg. På 175-180 grader C.
Du trenger:
- 1,5 kg skinkestek
- poteter
- rosenkål
- brun saus
- salt
- pepper
- 50 g smør (ikke margarin!!!)
- Et par klyper havsalt, gjerne Maldon
Så gjør du:
- Rut svoren med en skarp kniv og gni hele steken godt inn med salt og pepper
- Legg den i en liten langpanne.
- Sett steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Pass på å ikke støte på benet.
- Stek kjøttet i forvarmet ovn på 175 grader, til steketermometeret viser 70 grader.
- Så gjør du forberedelsene til smørdampet rosenkål.
- Skrell av de ytterste bladene på rosenkålen, og skjær av stilken. Sett til side.
- Skru grillelementet i ovnen på 240 grader de siste 2-3 minuttene for å få sprø svor.
- Følg med så det ikke svir seg!
- Ta ut steken og la den hvile mens du tilbereder tilbehøret.
- Kraften i langpannen brukes til sausen.
- Servér steken i skiver sammen med rosenkål, poteter og masse god, tykk, BRUN SAUS
Smørdampet rosenkål (lages mens steken hviler)
Tilberedningstid: 5 minutter
- Ha litt vann i en liten kjele, så det fyller akkurat bunnen.
- Tilsett ferdigskrelt rosenkål.
- Legg et par litt store skiver smør (ikke margarin!!!) oppå.
- Strø over litt havsalt, gjerne Maldon.
- Sett på grytelokket.
- Kok opp, skru ned varmen på middels varme og la putre noen få minutter til kålen er grønn og mør (den skal være litt fast, men ikke hard i midten)