
Når portugiserne snakker om piri-piri, er det små, populære, sviende hete chiliene de mener. Friske eller tørkede chilipepper får trekke i eddik og vin, og gir en ildfull saus som kalles molho piri-piri. Denne sausen finnes i forskjellige utgaver verden over; både i Sør-Afrika, Cuba og India. Til denne oppskriften på klassisk piri-piri er det hentet impulser fra både Portugal og Sør-Afrika.
Retten er svært enkel og lett å lage. Du forbereder alt på 10 minutter, og så er det bare å vente mens det hele bakes i ovn. Typ one-pot om du vil.
Retten kan du lage av hel kylling som du stykker opp, bare lår, vinger eller bryst. Jeg foretrekker bryst, mens andre foretrekker lår. Du bestemmer selv hva du vil bruke, bare husk å lage nok.
Til kylling piri-piri trenger du:
- 1 kyllingbryst per person (voksen)
- 4-5 små amaldinepoteter per person
- 2 stk mandarin, én i båter, og en som skal blendes i en hurtigmikser.
- 4 hvitløksfedd, knust
- 6 ss extra virgine olivenolje
- 1 ts salt
- Grønn salat til servering
- Til piri-piri-dressingen trenger du:
- 1,5 dl rødvinseddik
- 1-2 friske, røde chilipepper eller 2-3 piri-piri-/peperoncini-pepper
- ½ ts hel, sort pepper
- 1 dl portvin (eventuelt madeira eller tørr sherry)
Så gjør du:
Begynn å blande ingrediensene til marinaden, så smakene for satt seg litt:
Ha knust hvitløk, mandarinbitene, oljen og saltet i en hurtigmikser med kniver og kjør ca. 30 sekunder.
Sett til side og la hvile mens du forbereder kyllingen og potetene.
Forbered kyllingen, mandarinene og potetene:
Bank kyllingbrystene lett med en kjøtthammer (eller kjevle) så de blir litt flate.
Tørk de godt med tørkepapir.
Legg brystene i en langpanne med litt olje i bunn, sammen med potetene du har skåret i båter, og mandarinbåtene.
Fordel marinaden over kyllingen, potetene og mandarinene.
La det gjerne hvile under plast litt, før du setter det i ovnen, men det er ikke nødvendig om du ikke har tid til det.
Bakes midt i ovnen på 180 grader i 20 minutter
Øk varmen til 200 grader
La den stå til kyllingen og potetene er ferdigstekte, ca. 15-20 min til.
Lag dressingen mens kyllingen bakes:
Ha eddik, piri-piri-chili, hel pepper og vin i en coctailshaker med plasttut, slik du ser på alle restauranter. Rist til alt er godt blandet.
Dressingen serverer du ved siden av.
Bland salat, ringle over litt god olivenolje og høvle over litt fersk parmesan.
Servér og nyt denne friske og litt søte retten. Her er det mange gode smaker.
NB! Dressingen, tross piri-piri-chili, blir ikke så sterk, men dette smaker du deg til. Om du bruker fersk chili, husk å prikke den med en liten gaffel, før du legger den i dressingen. Da trekkes smakene bedre ut.
Lykke til!