Ostefondue med godt tilbehør

Ostefondue med godt tilbehør som brød og rå grønnskaker.
Fondue er vinterens høydepunkt når vi samles rundt spisebordet. Det er varmt, godt, sosialt og intimt. | Foto: Pixabay.com

Ostefondue er en utpreget sosial rett som skaper ekstra intimitet under måltidet i forsøket på å ikke krysse gafler og å ikke miste brødet. Fonduens hjemland er selvfølgelig Sveits, nærmere bestemt i alpene.

Til ostefondue drikker man helst den sveitsiske hvitvinen Fendant, men den er ganske så stiv i pris her til lands. Selv koser vi oss med en tørr, deilig Riesling, som har blitt vår favoritt, mens andre sverger til en hvit, fransk bordeaux. Men – dette smaker du deg frem til og finner din favoritt.

Ekte ostefondue skal lages av sveitsiske alpeoster som gruyère og emmenthaler, men satser du på norske oster, bør du velge de vellagrete utgavene. De ordinære er for tamme i smaken. Inkluderer du litt ridderost, som er en mykere ostetype, i osteblandingen, blir det enda mer karakter.

Husk at det er osten som spiller hovedrollen i dette måltidet, og om du får noe igjen, kan du lage noe annet av den. Se nederst på siden 🙂

Bon Appétit :o)

Oppskriften er inspirert av Aperitif.no

Til ostefondue trenger du:

  • 1 fedd hvitløk
  • 4 dl tørr hvitvin
  • 500 g blandet revet ost, helst emmenthaler og gruyère, alt. sveitserost og jarlsberg
  • 1 ss maisenna
  • Eventuelt 3 ss kirsch (blankt kirsebærbrennevin som dessverre ikke er i salg i Norge alternativ er blankt druebrennevin som Blanche De Maxime
  • ¼ ts muskatnøtt
  • ¼ ts paprikapulver, valgfritt
  • daggammelt surdeigsbrød eller loff, ristet eller grillet, i grove terninger

Som tilbehør er det bare fantasien som setter grenser.
Bruk f.eks.:

  • lettkokte grønnsaker som grønne asparges i biter
  • rå blomkålbuketter
  • gode, små coctailpølser som er lettstekte i panne
  • paprika, skåret i grove biter
  • god spekepølse
  • sprø salat som raddichio og endivesalat
  • ristet eller grillet brød eller loff

Så gjør du:

  • Bruk en tykkbunnet gryte hvis du ikke har en fonduegryte.
  • Del hvitløkbåten i to og gni gryten inn med den.
  • Varm vinen nesten til kokepunktet, enten på kokeplaten eller over spritblusset.
  • Bland 1 ss maisenna med den revne osten og rør det inn i den varme vinen i flere omganger.
  • Rør godt mellom hver runde.
  • Tilsett krydderet og eventuelt brennevinet og la småkoke i et par minutter.
    NB! Hvis fonduen skulle skille seg, kan du røre ut litt maisenna ut i litt vin og piske inn i ostemassen. Og blir den stående for lenge, kan du tilsette mer vann og røre veldig godt slik at den blir jevn igjen.
  • Stikk biter av brød/loff og evt grønnsaker på fonduegaflene og dypp i gryta.

NB! Har du laget for mye? Da kan du bruke restene av disse dyre, flotte ostene til f.eks. en pastarett:

Pasta ai quattro formaggi

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.