DIY: Pangrattato | Stekt brødkrum med urter og hvitløk

Foto: Flikr.com

Har du litt gammelt brød som er tørt og smakløst? Lag noe godt av det!
Pangrattato, eller fattigmanns-parmesan som det også blir kalt, for eksempel.

Pan betyr brød, og grattato betyr stekt, eller noe i den dur.
Dermed lager vi stekte brødsmuler, smaksatt med urter og hvitløk.
Dette smaker helt nydelig, og du kan bruke det som topping til nærmest alt; grillmat, pasta, salater etc.
Den blir sprø og god, og er en utmerket erstatter til parmesan over pastaen.
Du kan også panere kylling, fisk etc i disse urte- og brødsmulene. Kjempegodt 🙂

Oppskriften er inspirert av Jamie Oliver.

Du trenger:

  • 2 ss olivenolje
  • 1 kvist rosmarin eller en liten bunt timian, eller bruk begge deler eller hva du har.
  • 2 fedd hvitløk, hele med skall
  • 4-5 skiver daggammelt, tørt brød
  • 1 håndfull tørket steinsopp (valgfritt)
  • Salt og pepper

Så gjør du:

  • Ta sopp og brødbiter i en blender og smuldre sånn passe. Fint om du får noen litt grove biter også. Mer å tygge på, og litt crunch. NB! Skal du bruke det til panering, er det best å smuldre det helt fint.
  • Tilsett litt salt og pepper.
  • Hell litt olivenolje i en panne og varm.
  • Tilsett 2 fedd hvitløk med skall, press dem litt med knivbladet for å få frem mer smak.
  • Tilsett timian- og/eller rosmarin-kvisten.
  • Surr 1-2 minutter for å smakssette oljen
  • Tilsett brød- og soppblandingen og rist til det blir sprøtt og gyldent.
  • Legg blandingen på tørkepapir og sett til side.
  • Oppbevares i tørr og ren lufttett beholder og det varer og varer og varer…

Tips:
Med samme fremgangsmåte lager du også krutonger selv. Isteden for å kjøre brødet i foodprosessor, skjærer du dem i noen lunde like terninger i ønsket størrelse. Det blir så mye bedre når du lager det selv, og tørt brød er noe de fleste har i huset fra tid til annen.
Har du ikke tid til å lage dette før brødet blir muggent? Sleng det i fryseren å ta det frem når du har tid og lyst til å lage opp litt, da vel.

Servér til nærmest alt:
Strø på supper, over fisk eller kjøtt, salat, pasta, etc.
Panér kylling eller fisk for eksempel – passer til alt som skal panéres.
Erstatter brødkrum, brødrasp eller hva du kaller det :o)
Om du ikke synes urtene passer i smak, dropp dem og bruk bare salt og pepper, eller bruk dine egne favoritturter.
Det er bare å la fantasien løpe.

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.