Pastitsio – en gresk klassiker med nellik og kanel

I Pastitsio er det kanel og nellik som setter det greske preget på denne kjøttformen. Servér med gresk salat og tzatziki og nyt smaken av Hellas. Foto: Wikipedia, Robert Kindermann – Own work, CC BY-SA 2.5

Det som ofte skiller matretter fra hverandre, er valg av krydder. Grekerne bruker faktisk en del kanel i kjøttretter. Det sies at de fra gammelt av tilsatte kanel for å døyve smaken av fordervet kjøtt, da tidene var trange. I tillegg bruker de ofte nellik. Tro det eller ei, denne greske klassikeren har ingen grønne urter i seg. Ikke en gang oregano, til tross for at grekerne kanskje har verdens beste oregano.

En pastitsio smaker aller best om du serverer en frisk salat til, sånn som italienerne serverer sin lasagne. Også et godt brød til. Men hva er vel et gresk måltid uten tzatziki? Kjør på med også. Jeg lover deg at alt blir spist opp. Lykke til!

TIPS! Husk å ha dyp nok form når du lager denne greske herligheten. Bechamelsausen eser i ovnen, pga eggene. Jeg pleier å lage i brødformer, hvor jeg kler brødformene med bakepapir. Da får du den også veldig legg ut av formen, etter at den har satt seg litt 😀

Til Pastitsio trenger du:

  • 500 g pasta (penne) Jeg har ikke lykkes å finne pastaen (i Norge) som du ser på bildet, men penne kan være en god erstatter
  • 500 g kjøttdeig
  • 2 gule løk
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 8 ss smør
  • 3 egg
  • 2,5 dl revet ost, aller helst «Kefalotyri«, men om du ikke får tak i den, kan du bruke både cheddar og/eller pecorino
  • 8 ss hvetemel
  • 1 l melk
  • ½ ts revet muskat
  • 2-3 nellikspiker, valgfritt (pakk dem inn så så du får dem ut etter tilberedning)
  • ¼ – ½ ts kanel, valgfritt
  • Salt og pepper

Slik lager du Pastitsio:

  • Smelt 2 ss smør i en stor, dyp panne eller jerngryte og brun løk og kjøttdeig. Ta det gjerne i flere omganger
  • Tilsett hermetiske tomater og rør godt.
  • Tilsett krydderet, og smak deg frem til du finner den rette smaken for deg
  • La kjøttsausen putre i ca 45 minutter. Jo lenger den står, jo bedre blir den
  • Kok pastaen etter anvisning, men pass på at du ikke overkoker. Husk at den skal koke videre i ovn
  • Så lager du bechamelsausen: Ha i 6 ss smør, 8 ss hvetemel og 1 liter melk i en kjele
  • Rør hele tiden til det begynner å koke og tykne
  • La den koke forsiktig i 5-10 minutter så det ikke blir melsmak på sausen
  • Ta kjelen av varmen, og la den kjøle seg litt ned
  • Smak til med salt og pepper
  • Visp eller rist lett sammen eggen og tilsett sausen. Rør godt
  • Tilsett halvparten av osten og bland den godt inn i sausen
  • Smør en stor form eller kle den med bakepapir
  • Legg halvparten av pastaen utover i formen
  • Strø litt revet ost over pastaen
  • Legg kjøttsausen over pastaen
  • Legg resten av pastaen over kjøttsausen
  • Hell over bechamelsausen
  • Strø resten av osten over
  • Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter til den er gylden.
  • Når den er ferdig, la den stå å hvile litt så den får satt seg. Ca. 10-15 minutter
  • Serveres aller helst med en deilig gresk salat, tzatziki og godt brød

Gresk salat

Hjemmelaget Tzatziki | Smaken av Hellas

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.