
Å koke ris er en kunst. Nå har jeg endelig knekt ris-koden, takket være min gode venninne Shideh – en ekte perser.
Det hele begynner med valg av ris. Den skal være langkornet, rik på smak og kvalitet.
Shideh og jeg tok oss en tur til Grønland i Oslo og brukte god tid på å finne den perfekte kvaliteten. Det lønte seg. Også så rimelig, da gitt.
Nederst ser du bildegalleri av fremgangsmåten.
Til ca. 4 personer trenger du:
- 3 dl hvit basmatiris av høy kvalitet (ca. kr. 25,- per kilo)
- 50 g smør
- 3-4 ss nøytral olje
- 1 stort nanbrød (tynn som en lefse, fåes i velassorterte invandrerbutikker)
- Salt
- Safran (valgfritt)
Så begynner kunstverket
Del 1:
- Skyll risen i rennende vann i et par minutter, i et dørslag.
- Legg risen i en bolle med vann minst 30 minutter.
Jo lenger den får ligge, jo mer sveller den og du får mer ut av risen. Kan legges i vann allerede dagen før, eller om morgenen før du går på jobb, så er det bare å koke den når du kommer hjem. - Kok opp lettsaltet, friskt vann. Ha så mye vann du vil, men minst til at det dekker risen og vel så det.
- Tilsett risen når vannet koker.
- Kok risen litt kortere enn al dente, ca. 5 minutter.
- Slå av vannet og la risen renne av seg i et dørslag.
- La risen bli lunken eller romtemperert.
- Ikke klapp på den, eller rør den. La den ligge og bli litt avkjølt i dørslaget.
SAFRAN-TIPS:
Ta hele boksen med safran i en morter. Tilsett ½ ts hvitt sukker. Knus alt sammen til pulver. Oppbevares i lufttett, mørk beholder i kjøleskapet for å beholde aromaen. Når du skal bruke safran, tar du ½ ts av safran- og sukkerblandingen i et lite glass. Tilsett litt kokende vann og løs opp safranen. Tilsett så direkte i maten rett før servering, for å beholde smaken. Lar du safranen koke med retten, mister den det meste av den nydelige smaken.
Del 2:
- Finn frem en dyp stekepanne med lokk, eventuelt en bred kjele).
- Smelt 50-75 g smør.
- Ringle over 3-4 ss nøytral olje i det smeltede smøret.
- Legg nanbrødet i stekepannen og brett det ut så det dekker bunnen i stekepannen eller gryten, og gjerne går litt opp på kantene.
- Ta og riv litt forsiktig i nanbrødet, så det blir noen små hull rundt omkring.
- Legg risen oppå nanbrødet.
- Ta et lite glass eller målebeger med friskt vann fra springen og ringle over risen.
- Ta baksiden på en skje/gaffel og lag noen «pustehull» i risen.
- Gi det hele en kjapt oppkok uten lokk.
- Legg over et glasshåndkle.
- Sett på lokket.
- La det syde, på svak varme, uten at du åpner lokket i ca. 20 minutter.
- Trenger du litt mere fuktighet? Ringle forsiktig over noen dråper vann.
- Så kan du sjekke risen. Den skal være tørr og ikke klebrig.
- Når risen er ferdig, servér. La heller risen vente på resten av maten, enn omvendt.
- Skal du bruke safran, tilsetter du den rett før servering og blander luftig og godt så risen ikke klebrer seg.
Håper du har prøvd å ha ris til fisk. Det er kjempegodt!
TIPS!
Lag urteris:
Urter smaker nyyydelig i ris.
Forslag til urter:
- 1 bukett koriander (ja det høres mye ut, men det er ikke det)
- ½ purre eller 2-3 vårløk
- En god neve bladpersille
- Finhakk urtene og tilsett i den halvkokte risen før du legger den i pannen.