
Pinnekjøtt er saltet og tørket ribbe av sau, lam eller geit. Kjøttet er helt tørt når du kjøper det, og du oppbevarer det i romtemperatur. Pga alt saltet, trenger du å vanne ut kjøttet. Beregn 24-30 timer til utvanning.
I Norge spiser omtrent en tredjedel av befolkningen pinnekjøtt på julaften, noe som gjør retten nest mest populær etter ribbe av svin. Stadig flere spiser det på julaften, og hele 70% av befolkningen har det på menyen i løpet av julematsesongen. [Kilde: Wikipedia]
Men pinnekjøttet mener jeg er like godt til påske, som til jul. Over nyttår får du ofte dette forholdsvis dyre kjøttet på tilbud. Og det varer til langt over påske. Så da kan du invitere til et rimelig festmåltid på påskeaften og overraske gjestene med det, i stedet for den tradisjonelle lammesteken som serveres i annet hvert hjem.
Visste du at du kan legge potetene du skal ha til pinnekjøttet i bunnen av gryta? De blir heeelt nyyyydelige! Så sparer du også en ekstra kjele 😊Her ser du hvordan!
Til pinnekjøtt-middag trenger du:
- Beregn ca 400 g kjøtt per person
- En stor ring vossakorv (ca. 500 g)
- 1,5 kg kålrot
- 2 stk gulrot
- 3 stk vanlige poteter som skal brukes stappen
- 1/2-1 kg mandelpoteter, avhengig av hvor mange du lager til. Disse skal dampes sammen med kjøttet. Du kan også bruke vanlige poteter. Ta hva du har
- 1 dl matfløte
- 3 ss meierismør
- ca. 2 ts salt
- 1⁄2 ts pepper
- En klype revet muskat (valgfritt)
- Litt finhakket persille til pynt
Slik vanner du ut pinnekjøtt:
- Vann ut kjøttet: legg det i en kjele eller balje og dekk alt kjøttet med vann
- La det stå i romtemperatur over natten, men bytt gjerne ut vannet 1-2 ganger i løpet av døgnet
- Når kjøttet er ferdig utvannet, går du over og renskjærer det for overflødig fett. Pass bare på å ikke ta av for mye, det er jo også fettet som setter god smak
Slik damper du pinnekjøtt på mandelpoteter
Det tar ca 3 timer, så det er bare å sette i gang:
- Vask og skrell mandelpotetene (ja, det er riktig at du skal skrelle dem)
- Legg dem i en bred dyp kjele som du skal ha pinnekjøttet i
- Dekk potetene så vidt med kaldt vann
- Plasser pinnekjøttet oppå potetene. Det kan godt ligge oppå hverandre, men sørg for å stable kjøttet slik at det kommer litt luft mellom ribbestykkene
- Sett kjelen til kok, og når det koker, skrur du platen på så lav temperatur som mulig, slik at det bare står og damper og ikke koker
- Damp kjøttet til beina løsner. Det tar rundt 3 timer
- Når det nærmer seg klart, legger du i ringen med vossakorv og lar den dampe med siste 20-30 minuttene
Slik lager du kålrabistappe
- Skrell kålrot, gulrot og potet
- Del dem i grove biter og kok dem møre i usaltet vann
- Hell av kokevannet og mos grønnsakene
- Ha i smør og fløte og bland godt med stappen
- Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat
Servér pinnekjøttet på fat med de dampede mandelpotetene og nyt måltidet. Strø gjerne litt grønn persille over denne nokså brune maten, så ser den enda mer innbydende ut.
Skulle det bli noe igjen, varmer du pinnekjøttet i ovn på 200 grader og gir det en litt crispy overflate.
Drikke til pinnekjøtt: Øl og aquavit er jo helt klassisk, men både rødvin og hvitvin smaker nydelig til. Vinmonopolet kan hjelpe til med anbefaling av vin til pinnekjøtt. Spør der, så får du akkurat det som passer din gane. Selv går min mann for øl- og aquavit-varianten, mens jeg nyter en tørr, tysk riesling.
ENJOY 😊