Hjemmelaget italiensk pizza

Foto: Pxhere.com

Tips: 
Sett deigen kvelden før, bruk kaldt vann og la heve over natten i kjøleskap.
Da har du ferdig hevet pizzadeig når du kommer hjem fra jobb, og det er bare å kjevle ut.

Til italiensk pizzabunn trenger du (til 1 stekeplate):

  • 100 g hvetemel
  • 100 g mel Tipo 00 (dobbel zero)
  • 1 liten neve semule-mel (semolato)
  • 1/2 ts salt
  • ½ pose tørrgjær
  • 1,5 dl lunkent vann
  • litt god olivenolje

Så gjør du:

  • Hell tørrgjær opp i vannet som måler 37 C og la svelle* i en liten bolle som rommer 1,5 dl.
  • Rør godt.
  • Bland mel og salt godt.
  • Tilsett vann- og gjærblandingen i melet.
  • Elt godt for hånd, eller i 5 minutter på laveste hastighet i kjøkkenmaskin
  • Hvis du skal lage porsjonspizza, deler du deigen i 2 like deler og former dem som en stor bolle
  • Strø litt semulemel (semolina) på en bakeplate
  • Legg deigklumpene på stekeplaten og ringle over litt god olivenolje
  • Dekk til med plastfolie
  • La heve til dobbel størrelse

*Om du skal kaldheve deigen over natten, tar du kaldt vann fra springen og tilsetter gjæren. La stå 10-15 minutter, rør rundt og tilsett melet.

  • Sett ovnen på 250 C når det nærmer seg at du skal steke pizzaen
  • Kjevle ut deigen, la gjerne deigen etterheve litt (30-60 min.
  • Ha på ønsket saus
  • Drypp litt mer god olivenolje over sausen
  • Rasp litt permesan over
  • Legg på ønsket fyll (start med osten så du ikke gjemmer alle de gode og innbydende ingrediensene)
  • Stekes på nederste rille på 250 C i ca. 10-15 minutter, til osten er smeltet og gylden og gjerne at den boble litt.

Pizzasaus finnes i to varianter, én hvit og én rød.

Felles for dem begge, er at du ikke skal dynke pizzabunnen med sausen. Smører du sausen på pizzaen med baksiden av en skje, får du lett riktig mengde.

Sånn lager du hvit pizzasaus (pizza bianca):

  • 1,5 dl crème fraîche, rømme eller tykk, gresk yoghurt
  • ½ – 1 rød chili, finhakket (kan droppes)
  • 1-2 fedd hvitløk, finhakket
  • nykvernet sort pepper, friske krydderurter, finhakket, f.eks bladpersille, oregano eller basilikum.

Så gjør du:

  • Bland godt, la stå et par timer i kjøleskap om du har tid til det, så smakene får satt seg.
  • Kan lages noen dager i forveien.
  • Laget for mye? Legg i fryser så har du til neste gang, eller bruk den som dip til kyllingvinger etc.

Sånn lager du ekte, italiensk, rød pizzasaus (pizza rosso):

  • 1 boks hele, hermetiske tomater
  • 3 fedd hvitløk, revet
  • 1 ts tørket salvie
  • ½ ts tørket rosmarin
  • ½ ts tørket timian
  • 1 ss oregano
  • litt chili eller pepperoncini etter smak
  • 2 stk laurbærblader
  • 2 dl grønnsaksbuljong
  • ½ ts brunt sukker
  • Noen blader snittet, fersk basilikum
  • Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sukker

Så gjør du:

  • Varm litt olje på middels varme i en dyp kjele og tilsett hvitløk, chili og de tørre urtene
  • La surre et par minutter.
  • Tilsett de hermetiske tomatene og grønnsakbuljongen
  • La putre så lenge som mulig, minst 1 time, på svak varme, til den tykner og tomatene falle helt sammen
  • Når du har fått den passe tykk til å smøre utover pizzabunnen, lar du det avkjøle seg litt før du stryker det utover pizzadeigen
  • Denne oppskriften bør holde til 2-3 stekebrett pizza. Sausen egner seg godt til frysing.

Forslag til fyll

Pizza Bianca (hvit pizzasaus)

  • Helt Vilt! Myegodt sin egenkomponerte versjon gravet reinsdyr eller annet vilt, Kraftkar*, tomat, mozzarella, ruccola
  • Pizza Parma spekeskinke, parmesan, grønn pesto, mozzarella
  • Quatro Formaggi – Fire oster gorgonzola, ricotta, parmesan, mozzarella
  • Bistecca – Biff gorgonzola, gul løk, oregano, biffstrimler (rå, indre- eller ytrefilet), mozzarella
  • Prosciutto cotto – Skinke strimlede skinkebiter, rødløksringer, tomatskiver, oregano, litt ridderost histen og pisten, mozzarella

*Kraftkar er en mild, norskprodusert blåskimmelost fra Gudbrandsdalen, kåret til «Verdens beste ost» høsten 2016. Osten har blitt veldig vanskelig å få tak, så da kan du bruke en annen blåskimmelost som er mild i smaken.

Pizza Rosso (rød pizzasaus)

  • Klassisk Pizza Margherita tomat, parmesan, basilikum, mozzarella
  • Zorba fetaost, rød pesto, salami, oregano, mozzarella
  • Scampi vårløk, parmesan, rå scampi (u/skall), mozzarella
  • Kylling rødløk, mais, rød paprika, oregano, kyllingstrimler (rå), mozzarella

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.