Rogan Josh: Currygryte med hjemmelaget currypasta

Indisk currygryte serverer du med nystekte nanbrød, helsprø papadam, frisk raita, søt mangochutney og deilig ris. Foto: Wikimedia

En deilig, varm gryte full av indiske smaker. Her lager du din egen karripasta, og da får du den akkurat så sterk som du tåler. Begynn med litt chili av gangen, smak til om du trenger mer. Jeg bruker 2 hele chili, og tåler en god sting. Smak deg frem. Lager du den dagen i forveien, blir den (om mulig) enda bedre. Perfekt å invitere gode venner på. Bare husk å lage nok.

Oppskrift og inspirasjon: Lise Finckenhagen

Sånn lager du currygryte

  • 30 g fersk ingefær
  • 4 fedd hvitløk
  • 1-2 røde ferske chili
  • 2 sjalottløk
  • 1 ss kardemommekapsler eller 1 liten klype malt kardemomme
  • 1 ts hel sort pepper
  • 1 ts hel nellik
  • 1 ts hel spisskummen
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 kanelstang (ca. 5 cm), valgfritt
  • 1 ts gurkemeie
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 600 g gode hakkede, hermetiske tomater
  • 1 kg lammekjøtt i grove terninger (kjøtt fra bog og nakke er fint å bruke)
  • 2 rødløk
  • 1 rød paprika
  • 2 dl yoghurt naturell
  • frisk koriander til servering
  • klaret smør eller olje til steking

Så gjør du:

Kjør ingefær, hvitløk, sjalottløk og chili til fin mos i en hurtigmikser.

Rist kardemomme, pepper, nellik, spisskummen, fennikelfrø, korianderfrø og kanel i en tørr varm panne til det dufter herlig aromatisk. Knus de ristede krydderiene i en morter (fjern eventuelt det ytterste «skallet» på kardemommekapslene).

Bland krydderblandingen sammen med ingefær- og chilimosen, og tilsett paprikapulver og gurkemeie.

Fres krydderpastaen i en middelsstor/stor gryte med litt klaret smør eller olje. Fres over middels varme under omrøring i ca. 5-10 minutter.

Tilsett kjøttet (og litt mer smør eller olje om nødvendig), og fres videre til kjøttet har fått farge. Krydre med salt, og tilsett tomater. Legg på lokk, og la det hele få putre stille og rolig i ca. 2 timer med sporadisk omrøring. Tilsett litt vann underveis, hvis sausen virker veldig tykk.

Del rødløken i jevne kløfter, rens og del paprikaene i passe store biter. Fres løk og paprika raskt over høy varme under omrøring i en stekepanne. Hell grønnsakene over i currygryta, og la det putre videre uten lokk i ca. 15 minutter.

Juster smaken med salt. Rør til slutt inn yoghurt og en god håndfull hakket frisk koriander.


Tips

  • Yoghurt naturell kan byttes ut med fløte eller kokosmelk.
  • Malte eller hakkede nøtter, som cashewnøtter, kan også blandes inn i sausen.
  • Lammekjøtt kan erstattes med oksekjøtt (bruk gjerne høyrygg) eller kylling (filet, bryst med bein eller lår). Bruker du kyllingfilet bør du gå ned på koketiden.
  • Pynt med for eksempel finsnittet rødløk, agurk og frisk koriander.
  • Currygryta blir nesten bedre hvis den lages dagen i forveien, da får alle smakene satt seg skikkelig. Vent da med å tilsette yoghurt og koriander til du har varmet den opp igjen.
  • Som ekstra tilbehør er det veldig godt med risraita, mangochutney, nanbrød og pappadam.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.