Grønnsakskraft til supper og sauser

Slik lager du kraft til supper og sauser. Kraft er basisen for alle gode supper, sauser og gryteretter. Alt du trenger er tid. God tid.
Lag din egen kraft til både supper og sauser. Kraften koker eg selv mens du ser din favorittfilm. (Foto: Pixabay.com)

Å lage kraft selv er lekende lett, og mye rimeligere enn hva du kanskje skulle tro. Her har jeg samlet erfaringer jeg selv har gjort, samt gode tips fra kokker rundt forbi. Alt du trenger er god tid. Veldig god tid. Kraften lager seg selv, og du kan gjøre andre ting.

Slik lager du kraft til supper og sauser

Kraft kan kokes på det meste, og du bruker de rimeligste delene av dyrene, samt ben til å lage kraften på. Sammen med grønnsaker og vann er det en billig fornøyelse å lage sin egen kraft, og det blir mye av det som du kan fryse ned så har du en uvurderlig basisvare til travle hverdager. Lag derfor store porsjoner. Husk at kraften også reduseres.

 

Til kraft trenger du:

  • 1 liter vann
  • 2 gulrot
  • 300 g sellerirot
  • 1 stor gul løk eller tilsvarende mengde løkskall fra fryser’n
  • 2 fedd hvitløk med skall (valgfritt, men jeg synes det er godt)
  • 1 purre
  • 10 hele pepperkorn
  • 1 ts salt
Skal du lage kraft av kjøtt, fugl eller fisk, tilsetter du også en Bouquet garnie av:
  • 3 laurbærblad
  • 2 sjalottløk
  • 4 kvister timian frisk

Tips: Hver gang jeg skreller løk og hvitløk legger jeg dette i fryseren sammen med,  stilker av bladpersille som jeg bruker mye av, avskjær av gulrøtter, purre og sellerirot. Alt dette putter jeg oppi i gryta, så slipper jeg å kjøpe nye grønnsaker som etter koketiden bare skal kastes. Da sparer vi både penger og miljø, ved ikke å kaste fullt brukbare ingredienser til kraft i søpla.

Slik koker du kraft:

Kok opp kaldt vann. Kaldt vann trekker ut smaken av ingrediensene under oppvarmingen. Ved å koke opp vannet før du har i ingrediensene til kraften forsegler du cellene i ingrediensene slik at saftene og smakene holder seg inne og ikke kommer ut i kraften.

Tilsett alle ingrediensene og bring til kokepunktet
Når du koker kraft er det viktig å fjerne de proteinene som legger seg som et skum på toppen av kraften med en stor skje for å unngå at kraften blir uklar.
Skru ned varmen, og la det simre og putre
Se koketider nederst på siden.
Avkjøl 
Kraften må avkjøles raskt ved å sette kjelen i et vannbad i vaskekummen med iskaldt vann. Bytt vannet når det ikke lenger er kaldt.
Fjern fettlaget som legger seg på toppen ved å legge et kjøkkenpapir over, eller fjern fettlaget når kraften er helt kald og fettet har stivnet oppå.
Hell over i ulike beholdere
  • i isterningsposer når du bare trenger en dash
  • i syltetøyglass når du trenger rundt 3 dl
  • i melkekartonger når du f.eks. skal lage supper

Koketider på kraft av:

  • Grønnsaker: 1-2 timer
  • Storfe: 5-8 timer, lys kraft trenger mindre koketid.
  • Høns: 2-3 timer
  • Fugl: 3 timer
  • Svin: 3-6 timer
  • Får- og lam:
    • lys: 3 timer
    • brun: 4-6 timer
  • Kalv
    • lys: 3-4 timer
    • brun: 5-6 timer
  • Vilt: Her er det stor forskjell på koketiden, siden vilt er alt fra hare til elg. Koketiden vil variere med tykkelsen på bena, fra 1,5 til 8 timer.

Kilder:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.