Slik lager du sylteagurker

Foto: MatPrat.no

Du kan enkelt sylte, hermetisere og fermentere grønnsaker selv. Det tar bare litt tid. Et par uker, faktisk. Men gøy er det å lage mat selv. Husk å alltid bruke STERILISERTE GLASS. Hvis ikke blir maten fort dårlig og jobben du har lagt ned er helt bortkastet.

Du trenger:
1 kg sylteagurk, hele (drueagurker)

Saltlake:
100 g salt pr l vann

Eddiklake:
1 l eddik – 7%
250 g sukker
1 pose pickleskrydder, kan være vanskelig å få tak i, men da kan du bytte det ut med ½ pose sursildkrydder og 1 ss sennepsfrø samt 1 ss hakket krondill.

  • Eventuelt blander du din egen kryddermix av f.eks.:
    • 10-15 hele pepperkorn
    • 3-4 laurbærblader (NB! Bruker du friske laurbærblader, lager du et lite snitt i dem, så saften kommer lettere ut.)
    • 1-2 ts korianderkorn
    • 1-2 ts dillfrø
    • 1-2 ts sennepsfrø

Så gjør du:

  • Skyll og tørk agurkene. Rør sammen salt og vann til saltet har løst seg opp.
  • Legg agurkene i saltlake og la dem ligge 1 døgn. Ta dem opp og tørk dem.
  • Kok opp eddik og sukker, tilsett krydder og avkjøl laken.
  • Steriliser glasset du skal oppbevare agurkene i. (Se nederst for hvordan du steriliserer.)
  • Fyll glasset med agurkene.
  • Hell over den kalde laken.
  • Glasset må være helt fullt, og det må ikke komme luft til.
  • Skru godt til.
  • La dem stå 1 uke, sil laken fra, ned i en kasserolle, kok den opp på nytt, avkjøl.
  • Steriliser glasset på nytt.
  • Hell den avkjølte laken over agurkene igjen.
  • Lukk og oppbevar mørkt og kjølig. Slik holder den seg i flere måneder.

Tips: 
Et velbrukt råd blant erfarne syltere er at om du setter på lokket mens glassene er varme, oppstår et vakuum. Dermed blir holdbarheten enda bedre.

Slik steriliserer du glass og gummiringer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.