
Du kan enkelt sylte, hermetisere og fermentere grønnsaker selv. Det tar bare litt tid. Et par uker, faktisk. Men gøy er det å lage mat selv. Husk å alltid bruke STERILISERTE GLASS. Hvis ikke blir maten fort dårlig og jobben du har lagt ned er helt bortkastet.
Du trenger:
1 kg sylteagurk, hele (drueagurker)
Saltlake:
100 g salt pr l vann
Eddiklake:
1 l eddik – 7%
250 g sukker
1 pose pickleskrydder, kan være vanskelig å få tak i, men da kan du bytte det ut med ½ pose sursildkrydder og 1 ss sennepsfrø samt 1 ss hakket krondill.
- Eventuelt blander du din egen kryddermix av f.eks.:
- 10-15 hele pepperkorn
- 3-4 laurbærblader (NB! Bruker du friske laurbærblader, lager du et lite snitt i dem, så saften kommer lettere ut.)
- 1-2 ts korianderkorn
- 1-2 ts dillfrø
- 1-2 ts sennepsfrø
Så gjør du:
- Skyll og tørk agurkene. Rør sammen salt og vann til saltet har løst seg opp.
- Legg agurkene i saltlake og la dem ligge 1 døgn. Ta dem opp og tørk dem.
- Kok opp eddik og sukker, tilsett krydder og avkjøl laken.
- Steriliser glasset du skal oppbevare agurkene i. (Se nederst for hvordan du steriliserer.)
- Fyll glasset med agurkene.
- Hell over den kalde laken.
- Glasset må være helt fullt, og det må ikke komme luft til.
- Skru godt til.
- La dem stå 1 uke, sil laken fra, ned i en kasserolle, kok den opp på nytt, avkjøl.
- Steriliser glasset på nytt.
- Hell den avkjølte laken over agurkene igjen.
- Lukk og oppbevar mørkt og kjølig. Slik holder den seg i flere måneder.
Tips:
Et velbrukt råd blant erfarne syltere er at om du setter på lokket mens glassene er varme, oppstår et vakuum. Dermed blir holdbarheten enda bedre.